Причиною стала консерва домашнього приготування.
Про це повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України на своїй сторінці у Фейсбуці.
У понеділок, 4 серпня, до реанімаційного відділення Львівської обласної інфекційної лікарні у важкому стані госпіталізували 68-річну мешканку Золочівщини з підозрою на ботулізм.
За результатами епідрозслідування, проведеного фахівцями центру, причиною отруєння стала консерва домашнього приготування – паштет зі свинини.
"На наступну добу після споживання у жінки з’явилися симптоми захворювання: нудота, блювання, порушення зору, сухість в роті, утруднене мовлення та ковтання. Паштет також куштували її чоловік і дві сусідки, проте в них ознак хвороби поки не виявлено. Зразки матеріалу від хворої передано для підтвердження діагнозу в лабораторію особливо небезпечних інфекцій" – йдеться у повідомленні.
Зазначимо, це вже п'ятий випадок ботулізму у Львівській області в цьому році. Натомість торік на ботулізм захворіли 9 мешканців Львівщини.
Додамо, ботулізм – це гостра інфекційна хвороба. Якщо вчасно не звернутися за допомогою, захворювання може призвести до смерті. Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття "сітки" перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання. Збудник ботулізму найчастіше міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих), а також може міститися у в’яленій рибі.