Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Брюховичі

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 23 лютого 2024, 10:13

У Брюховичах забудовник намагався спустити озеро і затопив городи мешканців

Брюховичі

Орендарі незаконно викопали канал з озера "Плотіки" та спустили його на 1 м, щоб не підтопити свої новобудови, натомість вода витекла на сусідні городи.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

У Брюховичах на вул. Незалежності України, 64 підприємець, який орендує озеро, частково спустив водойму без будь-яких дозволів від міста. Вода затопила сусідні городи.

Вранці мешканці звернулися до офісу Львівської громади у Брюховичах і на місце терміново виїхала комісія посадовців Львівської міської ради. За результатами виїзду встановили, що це орендована земельна ділянка юридичної особи, також в оренді перебуває озеро.

"Коли ми виїхали на місце, то виявили, що був прокопаний рів від озера в сторону залізниці, по якому з водойми стікала вода, що призвело до підтоплення прилеглих територій. Зі слів представника орендаря, через те, що в озері піднявся рівень води, була підтоплена земельна ділянка, тому вони в аварійному порядку прокопали канал для того, щоб понизити рівень водойми" – розповів директор департаменту містобудування Львівської міської ради Тарас Кубай.

Комісія з представників управління державного контролю, управління екології та управління земельних ресурсів буде встановлювати законність дій орендаря. Також на місце викликали поліцію, яка зафіксувала дії підприємця.

"Попередньо представник орендаря погодився надати всі документи і пояснення. Наразі ми погодили те, що цей рів закопають, щоб не допустити повторного затоплення мешканців, але після того, коли правоохоронні органи зафіксують ці будівельні роботи, які тут були проведені" – додав Тарас Кубай.

В управлінні екології та природних ресурсів міста зазначиои, що внаслідок спуску води, орендар завдав збитків довкіллю. Такі роботи мають регулюватися відповідними службами, зокрема Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, які надають дозволи на скид.

"Був понижений рівень води, що само по собі є шкодою довкіллю. До метра води спустили – точно складно сказати, адже озеро не є абсолютно рівним, тому десь може бути 60 см, а десь 70 см. Так само важко сказати скільки кубічних метрів води витекло звідси. Але це було здійснено абсолютно без дозвільних документів, що є порушенням водного і земельного законодавства. " – розповіла керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Галина Микітчак.

Біля озера нині тривають будівельні роботи. За даними департаменту містобудування, це будівництво погоджувала ще Брюховицька селищна рада, до приєднання Брюхович до Львівської територіальної громади. Тож у міськраді також перевірять дозвільні документи, які орендар пообіцяв надати посадовцям.

Нагадаємо, вчора міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що у Брюховичах незаконно почали спускати рівень води у озері, щоб не затоплювати новозбудовані котеджі на березі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.