Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пенсіонери

Середа, 28 лютого 2024, 12:56

Пенсіонерам Львівщини з 1 березня підвищать пенсії

пенсіонери

Розмір збільшення пенсії залежно від категорії буде від 100 грн до 1500 гривень.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

Постановою Кабінету Міністрів України передбачили проведення індексації пенсій, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим віковим категоріям пенсіонерів.

Коефіцієнт індексації – 1,0796.

Індексації з 1 березня підлягають пенсії, призначені до 31 грудня 2023 року включно.

Постанова передбачає індексацію:

  • Показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплатили страхові внески та який враховується для обчислення пенсій, призначених відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (особам з числа військовослужбовців строкової служби). 
  • До пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір яких після індексації не підвищується, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 гривень.
  • Розмірів пенсій, призначених відповідно до статей 13, 21 і 36 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби), з урахуванням розмірів індексації, встановлених з 1 березня 2022 року та 1 березня 2023 року.
  • Мінімальних розмірів пенсій по інвалідності особам з інвалідністю з числа військовослужбовців (абзаци другий та третій статті 22 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»).
  • Мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  • Пенсії за особливі заслуги перед Україною, встановленої реабілітованим борцям за незалежність України у XX столітті в розмірі 4 200 грн.
  • Розмірів пенсій, призначених відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Постанова передбачає також додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат. 

Зверніть увагу, що розмір збільшення пенсії в результаті вищезазначених перерахунків не може бути меншим за 100 грн та більшим за 1500 грн.

Разом із щорічною індексацією здійснять перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Для непрацездатних осіб з 2093 грн до 2361 грн збільшуються розміри мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.