Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

volynpost.com

Середа, 12 червня 2013, 13:48

Депутати Польського сейму готують ухвалу щодо Волинської трагедії

Етнічні чистки, які мають ознаку геноциду – таку назву для злочину, вчиненого українцями на Волині та у Східній Галичині, жертвами якого стали близько 100 тисяч поляків, пропонує підкомісія культури польського Сейму.

 

Польські депутати обговорювали текст ухвали впродовж кількох годин. Проекти ухвали підготували 6 парламентських клубів (усі фракції, крім Руху Палікота). 
Документ підготовлений Громадянською платформою відрізняється від інших тим,що немає в ньому слова геноцид, ані не пропонується (як це зробили інші клуби) встановлення 11 липня - Днем пам’яті мучеництва кресов’ян. 
Директор бюро голови Інституту національної пам’яті Кшиштоф Персак звернув увагу, що «кресов’яни» це поняття ширше, і воно стосується не лише мешканців земель, які стали жертвами волинського злочину. Історик запропонував, щоб в ухвалі помістити більш конкретний текст, який стосуватиметься 70-тої річниці злочину на Волині. Запропонував також встановити день 11 липня Днем пам’яті жертв волинського злочину.
- Чи не було б можливим, щоб у цій постанові більш конкретно сказати про День пам’яті жертв волинського злочину? Адже 11 липня пов’язане якраз з цим конкретним злочином, а мучеництво кресов’ян і Креси це ширші поняття, це і катинський злочин, і депортації в Сибір, і вбивства, яких довершили совєти, котрі виходили з Польщі у червні 1941 року.

Представник МЗС Конрад Павлік підтримав пропозицію ІНП і закликав до поміркованості, коли йдеться про зміст поставнови. Він звернув увагу на точку зору української сторони і пояснив, що МЗС дивиться цілісно на польсько-українські відносини, важливим елементом яких є примирення, – сказав Павлік. 

Голова комісії культури Івона Сьлєдзінська-Катарасінська зазначила, що проект ухвали показує історичне тло подій, віддає честь жертвам, висловлює подяку тим українцям, які допомагали полякам та Краєвій армії, яка намагалася поляків захищати. 

Нагадаємо, 26 квітня депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.

У квітні у сеймі був зареєстрований проект ухвали "Щодо геноциду, вчиненого ОУН-УПА проти поляків Східних кресів в роках 1939-47 рр."

Раніше до польського Сенату було скеровано проект ухвали"Про встановлення 11 липня Днем пам’яті Мучеництва Кресов’яків".

Джерело: Польське радіо

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.