Варіанти,  4 березня 2014

Галерея «Єфремова, 26». Закриття

Особняк на вулиці Єфремова, 26, де давно ніхто не мешкав у травні минулого року став повноцінним і водночас унікальним мистецьким простором. 

Юрко Білей, Павло Ковач та Стас Туріна, молоді львівські художники, а не арт-менеджери, за 10 місяців організувалли тут 13 виставок, кілька перформансів, мистецьких дискусій чи просто зустрічей з прихильниками сучасного мистецтва.

А нещодавно власники будинку повідомили координаторів галереї про продаж цього будинку і про необхідність залишити його до 1 березня.

Але сам мистецький процес не закінчується, заплановані аж до вересня виставки будуть відбуватися у галереї Detenpyla або й інших мистецьких просторах, зізнався Юрко Білей, один з координаторів галереї «Єфремова, 26».

У попередніх матеріалах Варіантів і також на закритті цього проекту мистецтвознавець Богдан Шумилович назвав цю галерею уже історією українського мистецтва і однією з найрезультативніших мистецьких проектів в Україні за останній період.

«Хлопці показали, що автономна робота можлива і не треба ніяких інституцій. Я виступаю зараз за те, щоб Міністерство культури ліквідували. Достатньо групи людей, які займаються мистецтвом і яким ми довіряємо, які можуть спільне фінансування, яке отримуємо з бюджету, віддавати на хороші проекти, це єдиний здоровий принцип, який я бачу за останні роки в Україні» – зазначив Шумилович.

За час роботи галереї, тут презентували найрізноманітніші мистецькі проекти українських та закордонних художників, зокрема: проект «19» Ярка Футимського, проект Інтеграція Олексія Коношенка, проект Scopic Regimes Андрія Боярова, проект Прогноз погоди групи Кружка Есмарха, проект Прямий зв'язок, Антона Саєнка, Наталі Лісовї, проект rownowaga.pl Януша Балдиги, фотовиставка 2,4, 24 Кшиштофа Войчєфовського, проект «Якщо випущу повітря з легенів надалі буде так само?» Зоф’ї Малковіч, проект Поетичні віршовані/ римовані назви товарів Василя Димида, проект Chastnye uluchshenija Лади Наконечної, Олексія Салманова, проект Тривання Сергія Якуніна, проект Крок за кроком Анатолія Татаренка, проект ?erstvé ovocie Віталія Кохана.

Тут відбувалися перформанси у межах проекту «360° Циклічний фестиваль перформансу», а також події у межах фестивалю Дні мистецтва перформанс у Львові.

За останні 20 років у Львові працює було відкрито чимало приватних галерей, але тільки одиниці з цих презентують актуальне мистецтво. Глерея «Єфремова, 26», окрім Дзиґи, була однією з найсерйозніших проектів у цій сфері.  

За час діяльності галереї, хлопцям вдалося не тільки створити середовище для львівських художників, які працюють у сфері актуального мистецтва, а також налагодити діалог з мистецькими колами по всій Україні.

Паралельно, хлопці також займалися організацією виставко в галереї Detenpyla, а також працювали над власними проектами, брали участь у мистецьких фестивалях та конкурсах.

Зокрема, троє координаторів є учасниками мистецької групи Відкрита група, яка отримала цього року першу спеціальну премію PinchukArtCentre.

Найнеобхіднішу фінансову допомогу в організації галереї Єфремова, 26 надавала Мар’яна Кавінська, яка раніше у Львові заснувала мистецьку фундацію Symbolum Sacrum. 

В день закриття галереї відбувся розпродаж речей, які були в галереї – картини, кераміка, об’єкти, книги, цитатки, каталоги, фото.

Всі зібрані кошти підуть на підтримку галереї Detenpyla, ще однієї неофіційної, недержавної, незалежної галереї, в якій представляють актуальне мистецтво.

 фото: Варіанти, з фондів "Єфремова, 26"

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.