Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Тарас Білошицький

Середа, 13 травня 2015, 16:52

Активісти Львівщини протистоять створенню малих ГЕС

Тарас Білошицький

Активісти Львівщини створили громадську кампанію проти руйнування карпатських річок гідроелектростанціями та скерували судовий позов до Львівського Апеляційного суду.

Екологічно необгрунтована забудова карпатських річок Об’єктами «зеленої енергетики» – малими (міні-, мікро-) гідроелектростанціями (малі ГЕС).

У Львівській області певні кола планували збудувати кілька десятків малих ГЕС.

На думку зібравшихся активістів, які виступали проти руйнування карпатських річок гідроелектростанціями, виконання планів по встановленню ГЕСів означатиме фактичну загибель більшості карпатських річок, нищівний удар по розвиткові туризму та втрати водних ресурсів.

Думка небайдужої громади зійшлася на тому, що створення ГЕСів – це збагачення за рахунок «зеленого тарифу», котрий діє для електроенергії, що виробляється гідроелектростанціями потужністю до 10 МВт:

1 кВт-год. електроенергії, виробленої малими ГЕС у 2014 році становив від 1 грн. 82 коп. – до 3 грн. 49 коп.

Великі ГЕС продають 1 кВТ-год. електроенергії за 49 коп.

Один з громадських активістів, керівник туристсько-спортивного клубу Манівці Тарас Білошицький зазначає, що побудови малих ГЕС – це не тільки знищення природних ресурсів, популяції риб та земноводних тварин, але й занепад туристсько-спортивного дозвілля: сплави гірськими річками, гребля на байдарках та каное.

Окрім цього, на думку Білошицького, природа Західної України унікальна – і водні ресурси – її невід’ємна частина, а встановлення малих ГЕС – це її занепад.

Саме тому активісти створили громадську кампанію проти руйнування карпатських річок гідроелектростанціями та скерували судовий позов до Львівського Апеляційного суду.

У кампанії за збереження карпатських річок бере участь низка неурядових громадських організацій, наукових установ, простих жителів гірських поселень Львівщини, Буковини, Закарпаття та Івано-Франківщини.

Ряд громад вже відстояли свої річки – на Верховині, Закарпатті та Львівщині.

Тому, активісти закликають небайдужих об’єднати зусилля та діяти разом заради збереження природи та екології.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.