Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська міськрада

myreport.com.ua

Субота, 8 вересня 2012, 12:08

Прокуратура: бездіяльність влади Львова та «Львівводоканалу» - основна причина смороду у Львові

Прокуратура Львівської області визнала, що Львівська міська рада фактично самоусунулась від здійснення контролю за діяльністю ЛКП «Львівводоканал», в роботі якого мають місце суттєві  порушення вимог чинного законодавства.

 

Такими є висновки міжвідомчої наради, яка відбулася у прокуратурі області з питання ліквідації смороду у Львові, повідомила прес-служба прокуратури.

Дієвих заходів до вирішення проблеми каналізування у Львові міськрадою не вживається, натомість, зосереджено свою діяльність на критиці роботи промислових підприємств, - сказано у повідомленні. 

Незважаючи на те, Львівська міська рада вважає неочищені скиди ПрАТ «Компанія Ензим»  однією з причин  неприємного запаху в місті з підприємством, хоча  01.12.2011 року укладено угоду  та цього ж числа  видано дозвіл  на скид  наднормативно забруднених стічних вод  у каналізаційну мережу міста.

Більше того, упродовж поточного року ЛМКП «Львівводоканал» видано дозволи на скидання  наднормативно-забруднених стічних вод у  каналізаційну мережу міста 52 підприємствам.  Ще 85 підприємств це роблять без отримання відповідного дозволу.

Зазначимо, що статтею 71 Водного кодексу України встановлено, що у разі перевищення встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин, скидання стічних вод у поверхневі водні об'єкти може бути обмежено, тимчасово заборонено (зупинено) чи припинено в порядку, встановленому законодавством.

Однак, ЛМКП «Львівводоканал», в порушення вказаної статті, жодного разу не ставилося питання про обмеження чи припинення скидання стічних вод у каналізаційну систему міста, таким підприємствами. Поряд з тим, ЛМКП «Львівводоканал» не нараховує таким суб'єктам плату в п’ятикратному розмірі від встановлено тарифу, як передбачено Правилами.

Окрім цього, в межах міста наявні понад 400 км безгосподарної  каналізаційної мережі, проте, Львівською міською радою не вживаються жодні заходи    щодо прийняття такої на баланс ЛМКП «Львівводоканал». Відповідно технічний нагляд за станом експлуатації такої взагалі не здійснюється.

Відповідно до чинного законодавства, не рідше одного разу на рік необхідно здійснювати профілактичне  прочищення систем  водопостачання  та каналізації мережі, однак, ЛМКП «Львівводоканал» профілактичне  прочищення каналізаційної  мереж  міста Львова не проводиться, робота комунального підприємства зведена лише до ліквідації аварій в мережах.

Кошти  з місцевого бюджету для проведення  профілактичного прочищення каналізаційних мереж міста жодного разу не виділялись. 

За підсумками наради керівництву Львівської міської ради рекомендовано повторно повернутись до розгляду подання прокуратури Львівської області, внесеного на адресу Львівського міського голови з вимогою про приведення діяльності ЛМКП «Львівводоканал» у відповідність до вимог санітарного та містобудівного законодавства, зобов’язано спеціально уповноважені органи контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища перевірити законність понаднормативних скидів забруднюючих речовин у міські каналізаційні мережі, а за підсумками перевірок прокурорам районного рівня міста Львова надати кримінально-правову оцінку службових осіб, як підприємств забруднювачів, так і органів місцевої влади.

Рішення наради взято на контроль прокуратури Львівської області.  

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.