Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Макет декорацій до вистави Танго смерті

Facebook Уляни Мороз

Середа, 19 вересня 2018, 18:24

Львівський театр ляльок поставить виставу за мотивами роману Юрія Винничука

Макет декорацій до вистави Танго смерті

Театр готує проект, основою якого є вистава за мотивами роману "Танго смерті".

Про це повідомляє адміністрація театру.

Львівський академічний обласний театр ляльок став переможцем в конкурсі
від Українського культурного фонду. 14 вересня театр підписав угоду з Українським культурним фондом. Цього ж дня директорка-художній керівник театру Уляна Мороз на своїй Facebook-сторінці оприлюднила фото макетів майбутніх декорацій до проекту.

Назва проекту – "Вистава "Танго смерті" В. Тужина за Ю. Винничуком, як платформа для обговорення суспільно важливих питань". Проект набрав 91 бал із ста можливих.

Творча команда театру розпочала роботу над ним, створивши нові декорації, адаптувала роман до постановки на сцені з урахуванням специфіки театру ляльок, проводить репетиції та вже незабаром запросить глядачів на перегляд. У рамках проекту заплановані круглі столи та обговорення важливих історичних подій Львова, створення дорослої лялькової вистави за однойменним романом Юрія Винничука "Танго смерті" та презентація її на вечірній сцені.

"Для мене театр ляльок – це є жанр у якому можна відкривати всі теми. Тому дуже сумно, що інколи він сприймається, як театр від 3-х до 5-ти років. Моє завдання, як директора це відкрити цільову аудиторію з різних поколінь.

"Танго смерті" - це Львів 30-х, це неймовірні люди, які його творили. Мені приємно, що ми отримали підтримку від Українського культурного фонду, ми раді, що в нас повірили і зробимо все, щоб виправдати ці надії. Також дякуємо за підтримку Львівській міській раді та торговому центру "Роксолана", – розповіла директор-художній керівник театру Уляна Мороз.

У телефонному коментарі Варіантам завідувачка літературно-драматичною частиною театру Ірина Гарець розповіла детальніше про підготовку до прем'єри:
"Деякі декорації вже готові, тривають репетиції, виготовлють ляльки. Адаптацiя роману для сцени вже зроблена.

Однак вистава – це платформа проекту. Крім неї ще буде супровідна освітня програма. Ми домоволись з музеями "Територія терору", "Тюрма на Лонцького" і Центром міської історії про круглі столи за участю істориків, соціологів. Це буде програма обговорення довоєнного Львова 20-30 років минулого століття. Вона почнеться у жовтні. Соціологи та історики обговорюватимуть як вдавалося жити разом у місті кільком національностям, домовлятись, ворогувати/не ворогувати. Тобто це питання які підняв Юрій Винничук у романі."

Кошторис усього проекту – 699 тисяч гривень, з них 297 надає Український культурний фонд, 40 тисяч – Львівська міська рада і 20 тисяч – спонсорська допомога торгового центру "Роксолана". Решту коштів театр шукає самостійно.

Термін виконання проекту – до третього грудня. Наприкінці листопада запланований передпрем'єрний показ, у грудні – прем'єра.

Ірина Гарець додала, що виставу перекладуть польською і англійською мовами:
"Є претензії у Росії на територію України і дуже так гучно звучать претензії на територію України від Польщі. Потрібно про це теж говорити, привернути увагу світової спільноти на проблеми України у збереженні територіалної цілісності."

Додамо, що на підтримку Українського культурного фонду претендують ще два львівських проекти.

Нагадаємо, роман "Танго смерті" вийшов у 2012 році, Юрій Винничук отримав за нього премію "Книга року за версією ВВС".

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.