Зміст статті

1 жовтня 2020

Форти Перемишльської фортеці: допомога ззовні – не панацея

Аналіз досвіду громад в Україні щодо використання пам'яток культурно-історичної спадщини для розвитку туризму на своїй території.

Дослідження ГО "Європейський діалог": "Реформування культурних політик: дослідження зв'язків культурно-мистецької сфери та туристичної привабливості територій".

У 2020 році ГО "Європейський діалог" виграв грант Програми "Аналітика культури" Українського культурного фонду для проведення дослідження "Реформування культурних політик: дослідження зв'язків культурно-мистецької сфери та туристичної привабливості територій".

Важливим розділом дослідження є аналіз досвіду громад в Україні щодо використання пам'яток культурно-історичної спадщини для розвитку туризму на своїй території. Позитиву щодо цього питання цілком достатньо. Інтернет переповнений оптимістичними повідомленнями про успішно проведені заходи, навіть в умовах пандемії. Однак, у більшості випадків така узагальнена інформація з медіа не розкриває секретів окремих успішних практик, а тим більше не висвітлює підводних каменів. Нижче пропоновані кейси пропонують всебічний огляд питання і, можливо, послужать підказкою для новачків – як розвивати туризм у своїй громаді, розумно використовуючи її принади та враховувати інтереси всіх сторін.

Коротка довідка

Перемишльська фортеця – третя за величиною європейська фортеця часів Першої світової війни, комплекс оборонних фортів довкола міста Перемишль (Польща), що знаходиться поблизу україно-польського кордону. Більшість фортів (41) знаходиться на території Польщі, але і на території сучасної України збереглися 6 фортів поблизу села Поповичі в складі Шегинівської ОТГ. Географічне розташування Фортів на кордоні між сучасними Україною та Польщею, зробило їх наочною ілюстрацією спільності історичної спадщини та руйнівної сили імперіалістичних воєн, жертвами яких були обидва народи, а в майбутньому може послужити інструментом примирення народів в їх непростій історії.

Наразі комплекс фортів знаходиться на балансі Мостиської районної ради та перебуває в напіваварійному стані. Опікується Фортами громадська організація "Форт", яка зареєстрована у місті Мостиська. Форти не внесли у жоден державний реєстр пам'яток культури, а тому вони позбавлені спеціального охоронного статусу. Варто зазначити, що Форти з польського боку є однією з найбільш популярних туристичних дестинацій міста Перемишль.

Заходи з посилення туристичної привабливості території


Фестиваль

Форти більше знані як туристична атракція завдяки щорічному фестивалю сучасного мистецтва "Фортмісія" (2009-2012). Головною ідеєю фестивалю було "мистецтво на руїнах війни", важливим акцентом – привернення уваги суспільства до Фортів та створення цілорічного потоку туристів. З цією метою, окрім традиційних музичних виступів, організовувались літературні читання, театральні виступи та перформанси, що притягують увагу до історичної пам'ятки туристів (до 15000 відвідувачів протягом декількох фестивальних днів).

Також створювалися довготривалі мистецькі проєкти: ленд-арт, скульптура, інсталяції та картини, що залишалися на території після закінчення фестивалю та покликані були служити додатковим магнітом для туристів упродовж всього року. Також, на час фестивалю в одному з фортів діяв невеликий музей, що були знахідки з поближньої території, а місцеві краєзнавці проводили екскурсії для всіх охочих.

Організатори намагалися максимізувати відвідуваність фестивалю з метою популяризації Фортів серед якомога широкого кола осіб. Так, дбаючи за  доступність фестивальної локації, вони домовились з прикордонною службою послаблення на час фестивалю режим доступу, вхід на "Фортмісію" був безкоштовний.

Однак, саме фінансове питання стало вирішальним для фестивалю. З метою часткового покриття витрат, організатори активно залучали малий бізнес – на території фестивалю велася жвава роздрібна торгівля, а деякі туроператори організовували спеціальні рейсові автобуси для підвезення туристів зі Львова. Така модель залучення бізнесу до фестивалю приносила короткострокові зиски як для підприємців, так і частково покривала витрати організаторів. Проте в довгостроковій перспективі не дала ефекту сталого розвитку – без підтримки спонсорів фестиваль не міг бути фінансово спроможним.

Це продемонстрували подальші події. У 2012 році фестиваль відбувся лише на польській території, а у 2013 році "Фортмісія" злилася з іншим фестивалем "Франко Фест". Фінансові проблеми залишилися не вирішеними й надалі, тому у 2014 році організатори змушені були повністю відмовитися від фестивалю.


Влада

Неодноразово депутати як Мостиської районної ради, так і Львівської обласної ради демонстрували повну готовність перетворити Форти на популярну туристичну дестинацію. Проте фінансових ресурсів на реставрацію та облаштування пам'ятки (за приблизними підрахунками вартість основних робіт становить мільйон євро) влада не могла мобілізувати, однак віднайшла кошти на часткове дофінансування фестивалю. Великі очікування покладались на європейських туристів, які прибули в Україну під час футбольного чемпіонату Євро 2012.

Ідея полягала в тому, що туристи, прямуючи автотрасою до Львова потенційно зацікавляться Фортами. Проте, це не спрацювало. Ані спортивні туристи не виявляли особливого бажання зупинятись, ані інфраструктура не була готова (погана дорога, відсутність ознакування маршруту тощо). Наразі у місцевої влади відсутня концепція щодо подальшого використання Фортів, згадка про них відсутня у регіональних та місцевих стратегіях, планах та програмах. Основним поясненням цього факту стала відсутність коштів на реставрацію та покращення навколишньої інфраструктури.


Громада

З метою збільшити туристичний потенціал Фортів, обласна та районна влада робили певні кроки в пошуках діалогу з громадою, обіцяючи інвестиції в дорогу, інфраструктуру та перетворення села Поповичі на регіональний туристичний центр. Але насправді наміри чиновників не були підкріплені практичними кроками, що й викликало розчарування в мешканців.

Як наслідок, відсутність мотивації громади, участь в процесі лише декількох найбільш активних підприємців села Поповичі, які змогли заробити торгівлею під час фестивалю, а для приймання туристів облаштували лише декілька сільських садиб. Проте, послуги з розміщення туристів в селі не мали попиту, більшість туристів, які прибували на фестиваль віддавали перевагу ночівлі в наметовому містечку, а туристи, які приїздили в поза фестивальний час, після кількагодинних відвідин Фортів їхали далі.

Варто зазначити, що й організатори фестивалю – Львівське мистецьке об'єднання "Дзиґа" сприймалися громадою як "чужинці", які організовують фестиваль в меркантильних цілях та не тільки не приносять користі самій громаді, а радше створюють додаткові проблеми, зокрема, засміченість території, посилення небезпеки (концентрація часто нетверезої молоді поблизу села) тощо. В цій ситуації жодна сторона (влада, активісти громади, організатори фестивалю) не зробили зустрічних кроків для погодження інтересів.


Транскордонний проєкт

У 2014 році відбулася одна з найбільш масштабних спроб дати поштовх для розвитку місцевого туризму – реалізація проєкту "Форти" вартістю понад  півмільйона євро в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. Проєкт був націлений на комплексний розвиток території навколо Фортеці Перемишль та промоцію пам'ятки по обидва боки кордону. Важливо зазначити, що на момент підготовки проєкту, проведення "Фортмісії-2014" виглядало цілком ймовірним, і значну частину проєктних діяльностей планувалось реалізувати безпосередньо під час фестивалю.

Однак, через фінансові проблеми фестиваль не відбувся, Проєкт адаптували до ситуації й загалом успішно реалізували. Проте, як показав подальший хід подій, проєкт не приніс очікуваних довгострокових результатів – Форти не вдалось перетворити на туристично привабливий об'єкт. Нині від проєкту залишилися лише інформаційні таблиці, дороговкази та декілька ознакованих туристичних маршрутів, більш доступний Інтернет.

далі буде


автор: Андрій Мацелюх


фото: podkarpackie.travel

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.