Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

economics

Вівторок, 1 грудня 2020, 11:13

З 1 грудня прожитковий мінімум зростає на 71 гривню

economics

З 1 грудня зростає прожитковий мінімум та становитиме 2189 грн на місяць. 

Про це повідомляє ВВС.

З 1 грудня, згідно з законом про бюджет, зросте прожитковий мінімум та становитиме 2189 грн на місяць, що на 71 грн більше, ніж показник, що діяв з липня цього року.

Але його беруть за основу для розрахунків низки соцвиплат. Наприклад, для розрахунку аліментів беруть прожитковий мінімум для дітей. Якщо дитині до 6 років, він становитиме 1921 грн на місяць, а з 6 до 18 років – 2395 грн. Аліменти не можуть бути меншими, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини певного віку, але й не більше 10 прожиткових мінімумів.

Від "дитячого" прожиткового мінімуму залежить і соціальна допомога самотнім матерям, - якщо їхні доходи не перевищують мінімум.

Для працездатних осіб прожитковий мінімум зросте до 2270 грн на місяць. Саме цей показник враховується при індексації заробітних плат. Він же береться за основу виплат з безробіття, які не можуть перевищувати чотири прожиткових мінімуми для працездатної особи, тобто з 1 грудня це буде 9080 грн.

Для жінок, які є найманими працівниками чи підприємцями, що сплачують ЄСВ, розмір декретних виплат не може бути меншим, ніж 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Разом із тим, мінімальна зарплатня поки що залишається незмінною, і становить 5000 грн на місяць.

Нагадаємо, Кабмін відмовився від підвищення мінімальних зарплат вчителів з 2021 року та переніс дію цієї постанови ще на рік.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.