Зміст статті

23 грудня 2021

Як моє ОСББ приєдналося до програми Енергодім

У березні цього року наш голова ОСББ запропонував подати заявку на програму "Енергодім".

І нарешті у листопаді після довгого обговорення ми отримали статус Проєкту: заявка на участь схвалили, а виплату виконали повністю.                                        

Нам важливо було вчасно подати документи для участі, щоб опинитися в перших п'яти сотнях, оскільки розмір гранту для перших 500 ОСББ (їхні заяви ще має схвалити Фонд) становить:

– відшкодування 70% вартості витрат на проведення попереднього енергоаудиту, розробку проєктної документації та експертизу, послуги з технічного та авторського нагляду, сертифікацію енергетичної ефективності після реалізації проєкту, обстеження інженерних систем будівлі, на яких здійснено заходи з енергомодернізації;

– відшкодування до 70% – для Пакета заходів "Б".

Починаючи з 501-ї заявки розмір гранту на відшкодування витрат на будівельні роботи становить 40% для Пакета заходів "А" та 50% – для Пакета заходів "Б". Після цього розпочалася полеміка в груповому чаті ОСББ, на зборах і просто в під'їздах.

Не кожен розумів навіщо це потрібно чи є від цього хоч якась користь та як зібрати потрібну кількість голосів. 

"Щоб долучитися потрібно 2/3 підписів. Менталітет і активність у всій Україні однакова. Не у всіх будинках є групи у вайбері та не у всіх будинках є наполегливі люди, які попри звинувачення та опір не втрачають надії та таки агітують й переконують", – прокоментував п. Ярослав.

Також відкритим було питання про те, що робити тим, хто вже самостійно зробив утеплення фасаду:

"Щодо утеплення зовнішніх стін всього будинку, то питання залишається відкритим для тих, хто вже самостійно утеплився, і, відповідно, вклав чималі кошти", – цікавився п. Юрій.

Найбільше обговорення було щодо кредиту, оскільки: "ОСББ можуть подавати заявки для участі в програмі "Енергодім" через відділення банків-партнерів. Наразі банками-партнерами Фонду в межах програми "Енергодім" є Укргазбанк, Кредобанк, ПриватБанк та Ощадбанк". 

Таким чином нам потрібно було взяти кредит у банку для модернізації будинку, а вже після закінчення робіт "Енергодім" поверне частку витрачених коштів і ми зможемо погасити кредит. Чимало мешканців висловилися проти кредиту на ОСББ.

Проте після довгих суперечок п. Володимир подав пропозицію робити оплату 30%, які повинні заплатити ОСББ у 3 етапи: "з розрахунку 100 грн за 1 своєї загальної площі квартири. Потім 100 грн/1  і 100 грн/1 – 3 етап. Разом 300 грн/ 1  за 2 роки – дуже добре", – повідомив п. Володимир. 

Окремо обговорювали вигоду й економію за опалення. Адже загальна сума проєкту за розрахунками: 14 175 474.00 гривень. Економія енергії відповідно до опису проєкту: 1 008 550.00 кВт-год\рік. Тариф на електричну енергію для побутових споживачів упродовж жовтня 2021 – квітня 2022 становить 1 гривню 44 копійки до 250 кВт-год. Якщо підрахувати, то за рік наше ОСББ зекономить 1 452 312 гривень. Тобто потрібно майже десять років (9,76) для повного відшкодування коштів. Але, якщо коштів ОСББ буде лише 30%, то для нас це окупиться набагато швидше. 

"Найкраща економія буде тоді, коли кожен матиме індивідуальне опалення та платитиме за своє спожите тепло. А так, все відносно. Хтось встановив батареї згідно з нормою, а хтось поставив ще додаткові. А платимо ми від загального показника лічильника, який встановили на весь будинок", – поділилася сумнівами п. Ольга.

Збір потрібної кількості підписів тривав доволі довго, але ми таки зібрали потрібних 2/3 для участі в проєкті: "Ми маємо 71 підпис з 72 мінімально необхідних, тому оголошую конкурс: "Хто знайде цей один підпис, а краще ще й кілька для більшої перемоги прогресивних сил в боротьбі за покращення нашого будинку", – повідомив п. Ярослав.

На 8 листопада 2021 року наше ОСББ набуло статусу Проєкту, а заявку на участь схвалили та повністю провели виплату.

Про програму "Енергодім"

Програма "Енергодім" є частиною діяльності Фонду енергоефиктовності, який створений урядом України для підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання та здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель. Він надає технічні рішення та фінансову підтримку ОСББ для впровадження заходів програми "Енергодім".

Управління Фондом здійснює Наглядова рада Фонду та команда менеджерів Фонду. До Наглядової ради Фонду входять двоє представників Кабінету Міністрів України: Василь Лозинський та Олександр Жук, незалежний член Анджей Райкевіч, а також представник Мультидонорського трастового Фонду Лаура Гарбенчюте-Бакіне.

Діяльність Фонду енергоефективності фінансується бюджетом України. Зокрема, у проєкті держбюджету України на 2022 рік передбачено 2,6 млрд грн для Фонду енергоефективності. Про це йдеться в Додатку 3 до проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік №6000 від 15 вересня, опублікованому на сайті парламенту.

Мультидонорський трастовий фонд складається з донорських коштів Євросоюзу та Німеччини, якими керує Міжнародна фінансова корпорація IFC. Кошти з цього фонду скеровують для співфінансування відшкодування вартості комплексних проєктів з модернізації, які перераховуються до банків-партнерів, забезпечуючи постійне надання грантів ОСББ на проведення програми "Енергодім". 


авторка: Анастасія Сільченко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.