Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пам'ятник Пушкіну у Заболотівцях

wikimapia.org

Понеділок, 11 квітня 2022, 15:02

На території Жидачівської ОТГ планують демонтувати пам'ятник Пушкіну

пам'ятник Пушкіну у Заболотівцях

Мешканці села Заболотівці Жидачівської ОТГ вирішили демонтувати погруддя Олександру Пушкіну.

Про це повідомив співзасновник проєкту "Декомунізація. Україна" Вадим Поздняков на своїй сторінці у Фейсбуці.

На наступній сесії Жидачівської міської ради, яка відбудеться у вівторок, 12 квітня, депутати планують прийняли рішення про демонтаж у селі Заболотівці Жидачівської ОТГ Стрийського району погруддя російському поету та драматургу Олександру Пушкіну. 

"На сході села Заболотівці Львівської області було прийнято рішення про необхідність демонтажу погруддя Пушкіну. У вівторок на сесії Жидачівської міської ради це рішення буде затверджено. І найближчими днями його ж і демонтують" – написав Поздняков.

Зазначимо, щодо цього питання у приміщенні Народного дому в селі Заболотівці 10 квітня відбулися громадські слухання.

Це буде другий демонтаж пам'ятника. У 1908 російський граф Бобринський дав кошти о. Сав'юку на спорудження пам'ятника Пушкіну, що було і зроблено. Пам'ятник являв собою кам'яну фігуру в повний зріст, висотою понад три метри. Перший пам'ятник Пушкіну простояв всього 5 років. У 1912 р. перший пам'ятник Пушкіну зник, залишився лише постамент. За іншою версією, пам'ятник О. Пушкіну встановили місцеві москвофіли (Сав'юк і Сеник) у 1907 році на кошти зібрані по селах. Австрійська влада у 1916 році віддала наказ його зруйнувати.

Сучасне погруддя було зведено на новому місці - на майданчику перед школою. 12 червня 1988 р. відбулося відкриття пам'ятника. Львівська обласна організація охорони пам'яток історії та культури, правління місцевого господарства виділили кошти, на які Львівська кераміко-скульптурна фабрика спорудила новий пам'ятник. 

Нагадаємо, на початку квітня Міністерство культури виступило проти будь-якого культурного діалогу з РФ.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.