Зміст статті

3 червня 2022

Тимошенко у Львові

Візит Юлії Тимошенко до Львова

Прес-конференція лідери ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко у Львові.

Очільниця "Батьківщина" Юлія Тимошенко завітала до Львова під час повернення до України після відвідин Конгресу та Саміту в Роттердамі, де збиралася Європейська народна партія та всі керівники Європейського Союзу.

Під час своєї промови вона розповіла про те, що зауважила довкола України тривожні зміни. У червні Україна наближається до того моменту, що отримати статус держави кандидата на членство в Європейському Союзі, а тому росія кинула всіх сили своєї п'ятої колони у кожній країні світу для того, щоб повернути Україну до підписання мирної угоди та відтермінувати за певних обставин надання цього статусу. 

"Якщо не трапиться чогось екстраординарного, то в червні Україна отримає статус кандидата. Вони передбачають консенсусне голосування, але я їм запропонувала, знаючи нинішню ситуацію в ЄС, щоб вони переглянули деякі положення в регламенті своєї роботи. У них рішення приймаються консенсусом у всіх питаннях, але я їм порадила для питань особливої ваги в царині безпеки передбачити не консенсусне голосування, а голосування кваліфікованою більшістю. Це означатиме те, що друзі путіна в Європі вже не впливатимуть на ці рішення", – наголосила вона.

Юлія Тимошенко зазначила про те, що якщо нині для України не відкриють двері у Європейський Союз, то на європейському континенті почнуть створюватися інші союзи, які будуть сильнішими за ЄС. Наприклад, варіант союзу Великобританії, Польщі, України та країн Балтії. 

"Або вони роблять Європейський Союз об'єднанням країн, які реально сповідують цінності та захищають їх на європейському континенті, або це буде початком розпаду самого ЄС. І вони це розуміють", – сказала вона.

На її думку, мирна угода, яку пропонує росія, є не дорогою до миру, а лише питанням продовження війни через дуже короткий час. Росія наполягає на тому, щоб Україна не увійшла в НАТО не тому, що вона боїться України, чи того, що Україна піде війною чи тут створять військові бази. росія просто прагне, щоб Україна не отримала колективну систему безпекового захисту через вступ до НАТО, яка завадить їй завоювати Україну, якщо не зараз, то найближчим часом. 

"Їм це НАТО непотрібне тут тому, оскільки воно раз і назавжди закриває питання зазіхання на нашу територію", – наголосила вона.

Тимошенко переконана, що Україна потребує перемоги, а не мирних договірняків, оскільки у сучасному світі вже не працюють жодні гарантії на папері. Україні потребує сильної армії та колективної системи безпеки.

"Наша команда хотіла пояснити Європі, що якщо вони через "мирний договір" пролонговують війну, то їхні внутрішні проблеми (інфляція, зростання цін тощо) триватимуть далі", – зазначила вона.

Юлія Тимошенко вважає, що Україні та Європі потрібен лише повний розгром російської армії, який призведе до падіння режиму путіна. На її думку, росія має вийти з цієї війни найбільш демілітаризованою армією в Європі. Також у цьому контексті вона розповіла про закриті перемовини лідера Китаю Сі Цзіньпіна з путіним про наслідки застосування росією тактичної ядерної зброї.

"Зараз Китай завмер. У тому сенсі, що вони не дають жодної підтримки рф, і не стають аж так очевидно на бік України. Можливо, що наразі це оптимальна позиція. Увесь світ був дуже наляканий тим, що росія може застосувати тактичну ядерну зброю, і це впливало на прийняття рішень у багатьох країнах. Тоді якраз китайський лідер й провів закриті переговори з путіним, де попередив його про те, що якщо тільки буде хоча б один елемент тактично ядерної зброї, Китай повністю вийде з будь-якої співпраці з росією. І це вплинуло надзвичайно важливо на путіна, який вважає Китай своїм головним союзником. Також й НАТО попередило путіна про те, що якщо він застосує елементи тактично-ядерної зброї, то альянс вже повномасштабно увійде у війну з росією, а це декілька днів, і все закінчиться",– наголосила вона.

Окрім цього Юлія Тимошенко спілкувалася з присутніми про енергетичну залежність Європи від росії, захист друкованої преси в Україні, мовне питання в Україні, питання добування вугілля у Львівсько-Волинському вугільному басейні, візовий режим для росії та білорусі, відновлення економіки України, а також повернення українських дітей, яких вивезли до росії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.