Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівська галерея мистецтв

П'ятниця, 23 червня 2023, 10:15

Львівська галерея мистецтв не визнала китайську частину колекції Платар культурною цінністю

Львівська галерея мистецтв

Експерти Львівської галереї мистецтв надали висновок, що артефакти з китайської колекції музею "Платар" не є культурними цінностями.

Про це повідомляють Українські новини.

Приватний музей "Платар" офіційно заявив, що китайську частину колекції артефактів, яка належить бізнесмену та політику Сергію Таруті і яку митники затримали на кордоні з Польщею у Львівській області, везли на виставку до столиці Чехії Праги. 

У музеї наголосили, що вони хотіли організувати та провести виставку артефактів китайської культури у приватній галереї Gema (Galerie Gema s.r.o.), з цим до них звернулася приватна компанія, що співпрацює з МВС, однак назву компанії у музеї не назвали, а також дати проведення виставки.

Також музей "Платар" повідомив, що оформив усі необхідні для вивезення колекції документи, а експертиза була проведена співробітниками Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, які визнали, що артефакти з китайської колекції не є культурними цінностями. Саме тому музей не отримував дозвіл від Міністерства культури та інформаційної політики для переміщення цієї колекції за кордон.

Крім цього, за інформацією музею, перед вивезенням китайської колекції він провів експертизу МВС, яка визнала, що один із фрагментів колекції – меч – не є холодною зброєю, а отже, його можна вивезти за кордон.

Нагадаємо, наприкінці травня на кордоні СБУ та митники затримали китайську частину колекції "Платар", яку, за їхньою інформацією, намагалися вивезти з України без належних документів. Митникам пред’явили папери, згідно з якими історичні артефакти колекції не є культурними цінностями. У результаті в СБУ відкрили провадження за цією подією.

Колекція "Платар" – це унікальне зібрання артефактів минулого китайської культури та історії: авторські твори різних майстрів кінця 18 – початку 19 сторіччя. Зокрема, шаблі, ритуальні кинджали, предмети релігійного призначення, вироби зі срібла, слонової кістки, цінних порід дерева та інші предмети, в яких простежуються ідеї будизму, даосизму, конфуціанства, чисельні етнографічні традиції, події середньовічної історії, а також усієї історії правління династії Цін.

Приватну колекцію культурних пам’яток "Платар" заснували підприємець Сергій Платонов (помер у 2005 році) та підприємець і політик Сергій Тарута.

Колекція виставлялася в Києві в різних музеях, а також у Львівській галереї Возницького.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.