Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

ян матейко

Львівська національна галерея мистецтв

Неділя, 5 листопада 2023, 09:48

Львівська галерея відправила всі свої шедеври до Європи на презентацію та зберігання

ян матейко

Галерея вирішила максимально вивезти за кордон свої найцінніші та найякісніші твори мистецтва.

Гендиректор Львівської національної галереї ім. Б. Возницького Тарас Возняк повідомив, що галерея вирішила максимально вивезти за кордон свої найцінніші та найякісніші твори мистецтва. 

"Ми прийняли для себе рішення, що максимально вивеземо за кордон найякісніше і найцінніше, що в нас є. Перебуваючи там, наші шедеври де-факто будуть в евакуації, у безпеці, а з іншого боку – відкриють нові сторінки історії української культури для іноземців", – сказав Возняк.

Він розповів Укрінформу, що це дозволить забезпечити безпеку та охорону колекції, а також популяризувати українську культуру серед іноземців.

Возняк зазначив, що зараз у Варшаві та Вільнюсі проходять виставки з полотен та скульптур з фондів галереї, які представляють розвиток художнього процесу у Львові та на Галичині.

У жовтні спільно з Музеєм Королівського палацу у Варшаві відкрито виставку "Дух Львова". За словами Возняка, це майже сотня творів, яка, якби не завія війни, ніколи б не полишила Львова. Ці твори XIX-XX ст. експонувалися в палаці Лозинського, на вул. Стефаника, 3. 

Також у Варшаві відкрилася виставка  фігури скорботного Христа. Перед самою війною розпочали її реставрацію та зняли із ренесансової каплиці Боїмів. 

У Вільнюсі представлена майже вся колекція, що була експонована на другому поверсі у Палаці Потоцьких. Зокрема, єдина в Східній Європі картина Жоржа Де ла Тура знаходиться у Литовському національному художньому музеї, в палаці Хоткевича. Інші полотна з фондів галереї представлені у палацах Радзивілів та Великих князів литовських.

Скульптури Йогана Георгія Пінзеля, які експонували з березня у Королівському замку на Вавелі у Польщі, повернулися до Львова, але найближчим часом вирушать до Риги (Латвія).

Возняк підкреслив, що всі твори мистецтва, які виїжджають за кордон, отримують дозвіл Мінкульту України та проходять ряд експертиз, перевірок, страхування та транспортування. 

Він заспокоїв, що це дуже складна та відповідальна процедура, яка гарантує повернення творів до Львова.

Нагадаємо, раніше 34 картини Яцека Мальчевського були евакуйовані зі Львова до Познані.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.