Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

познань мальчевський

rmf24.pl

Вівторок, 29 листопада 2022, 09:12

34 картини Яцека Мальчевського евакуйовані зі Львова до Познані

познань мальчевський

Дата повернення творів Мальчевського до Львова не відома. 

У понеділок, 28 листопада, у Національному музеї Познані відкрито виставку 34 картин Яцека Мальчевського, які були евакуйовані з Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.

Про це повідомило Польське інформаційне агентство (PAP).

Виставка картин Мальчевського в познанському музеї триватиме попередньо до кінця березня 2023 року, однак куратор виставки Павел Наперала зазначив, що наразі невідомо, скільки часу картини зберігатимуться в Польщі.

Заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін не виключив подальших подібних евакуацій творів мистецтва з України до Польщі.

Він зазначив, що на початку нападу Росії на Україну Міністерство культури Польщі повідомило українську сторону про можливість зберігання творів, яким загрожує війна в Україні.

"Перші кілька місяців українці евакуйовували пам’ятки культури і мистецтва зі сходу на захід (країни - ПАП). Навколо Львова був створений хаб для зберігання цих робіт зі сходу, де дійшло до окупації, до найкривавіших боїв, але тоді вони ще не наважувались вивезти ці пам’ятки за межі країни. Тепер вони вирішили це зробити, тому що нещодавні ракетні атаки Росії накрили всю територію України», – сказав Селлін.

Селлін зазначив, що після останніх ракетних ударів дирекція Львівської картинної галереї вирішила картини Мальчевського передати на зберігання в Познань. «Поки що це домовленість на рік, щоб показати тут ці картини. Звичайно, ми будемо спостерігати за перебігом воєнної ситуації у наших сусідів і, можливо, це буде продовжено, але я сподіваюся, що цього не доведеться робити», - пояснив він.

Міністр визнав, що транспортування творів Мальчевського стало першою операцією з евакуації картин з України в таких значних масштабах. «Зараз ведуться переговори через нещодавні ракетні обстріли, щоб в різних інших місцях Польщі деякі роботи зберігати (...) Незабаром ви, ймовірно, також дізнаєтесь про інші евакуації та зберігання (творів мистецтва) або їх порятунок у інших польських закладах культури» - сказав він.

Селлін повідомив, що фінансування проєктів евакуації повністю сплачує польська сторона. Він додав, що Мінкульт допомагає українській стороні, в тому числі й тим, що надсилає в Україну матеріали для захисту різноманітних пам’яток від наслідків пожеж чи вибухів.

Познанський музей володіє найбільшою колекцію творів Яцека Мальчевського в Польщі.

Виставка картин Мальчевського, привезених зі Львова, відкрита поруч з роботами художника з колекції Національного музею в Познані.  Вісім картин із 34 представлених сьогодні на виставці робіт вже були в Познані в 1968 році під час монографічної виставки, присвяченої творчості Яцека Мальчевського.

Виставка під назвою: «Іду у світ і залишаюся. Картини Яцека Мальчевського з Львівської національної галереї мистецтв» є жестом допомоги та солідарності українському народу у справі охорони культурної спадщини.

Назву виставки взято з вірша Райнера Маріо Рільке. Другий твір, який об’єднує наратив виставки, це вірш Віслави Шимборської «Кінець і початок».

Автори виставки наголосили, що знищення росіянами творів мистецтва, храмів чи меморіальних місць є явним порушенням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, ратифікованої в 1954 році. Вандалізм історичних і предметів мистецтва офіційно вважається військовим злочином.

Яцек Мальчевський (1854-1929) — польський художник, представник польського символізму. 

Нагадаємо, у липні у Національному музеї у Кракові відкрилася виставка «Новий початок. Модернізм у Другій Речі Посполитій», на якій представлені твори з колекції Львівської національної галереї мистецтв, а саме картини Михайла Бойчука, Луни Дрекслер, скульптура Яніни Райхерт-Тот та інші твори. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.