Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львівщина

П'ятниця, 29 грудня 2023, 10:42

На Львівщині значно збільшилась площа вирощування фундука

Львівщина

Цьогоріч в області на 10,6% збільшили площі насаджень горіхоплідних культур. 

 Про це повідомляє департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА на своїй сторінці у Фейсбуці. 

Впродовж 2023 року на території Львівської області на 10,6% збільшили площі насаджень горіхоплідних культур, що становить найбільший показник розширення площ в розрізі останніх 5 років.

Загалом за 2019-2023 роки площі насаджень горіхоплідних у господарствах усіх категорій збільшились на 14,8%.

"Закладання насаджень фундука в області стала трендом року, оскільки площі його вирощування збільшились у 6 разів. Половину нових площ фундука закладено за допомоги державної грантової підтримки "Свій Сад" за програмою єРобота" – наголосила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

Із загальної площі горіхоплідних культур по Україні на Львівщину припадає 6,7% площ.

Зокрема, площі насаджень горіхоплідних культур у 2023 році на Львівщині становлять 1340 га, з яких 90% площ займають насадження волоського горіха та 10% припадає на вирощування фундука.

Площі насаджень, які вступили у плодоношення збільшились впродовж року на 16 га, і складають 1053 га. Обсяги виробництва горіхів усіх видів з площі плодоносних насаджень збільшились на 8,2% в порівнянні з попереднім роком, і складають понад 5,9 тис. тонн

Промисловим вирощуванням горіхів всіх видів в області займаються 25 суб’єктів господарювання, у яких площі насаджень становлять близько 350 га (26% від загальної площі горіхоплідних по області).

В структурі горіхоплідних комерційного сектору 65% площ займає волоський горіх та 35 % – фундук. Нових горіхоплідних насаджень у 2023 році господарствами усіх категорій закладено 128 га, з яких 103 га (80%) – насадження фундука. У промисловому секторі закладено 91 га нових насаджень, зокрема насадження фундука складають 73% (66 га), волоського горіха – 27% (25 га).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.