Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

google.maps

П'ятниця, 2 лютого 2024, 09:17

У Львові хочуть перейменують вулицю Карпінського

Розпочали процес обрання нової назви. 

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Вчора, 1 лютого, робоча група з перейменування вулиць, названих іменами російських діячів, прийняла рішення перейменують вулицю Олександра Карпінського – президента Академії наук срср в межах роботи з деколонізації топоніміки.
 
Це буде вже 54 деколонізована вулиця у Львівській громаді за останній час.

"Довший час всі вважали, що вулиця Карпінського – це вулиця, присвячена Францішеку Карпінському, польському поету і драматургу. Але в радянський час була змінена одна буква в назві вулиці. І замість Францішека  вулицю присвятили Олександрові Карпінському – першому виборному президенту російської академії наук. Саме тому, без дискусії, назва буде змінена" – пояснив перший заступник міського голови Львова, керівник робочої групи з перейменування вулиць, названих іменами російських діячів, Андрій Москаленко.

Розпочали процес обрання нової назви. Окрім того, на робочій групі підтримали уточнення назв двох вулиць, відповідно до українського правопису. Так, вулиця Федорова стане вулицю Федоровича. А вулиця Рєпіна – вулицею Ріпина.

Зазначимо, вул. Карпінського  розташована у Галицькому районі міста. Сполучає вулицю Степана Бандери з площею Святого Юра.

Нагадаємо, львів'яни просять декомунізувати площу Липневу. У місті зареєстрували електронну петицію з такою вимогою, оскільки вважають, що цю назву присвоїла окупаційна радянська влада.

Додамо, у квітні 2022 року у місті створили робочу групу, куди увійшли представники виконавчих структур міськради, наукових та культурних установ Львова та представники фракцій Львівської міськради, основним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській МТГ географічних назв та символіки РФ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.