Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

площа Липнева

google.maps

Четвер, 21 грудня 2023, 15:01

Львів'яни просять декомунізувати площу Липневу

площа Липнева

У місті зареєстрували електронну петицію з такою вимогою, оскільки вважають, що цю назву присвоїла окупаційна радянська влада.

На порталі е-петицій Львівської міської ради ще 18 грудня Шкарабан Андрій зареєстрував петицію з вимогою змінити назву Липневої площі міста Львова, котру присвоїла окупаційна радянська влада.

"Просимо вирішити питання із перейменуванням Липневої площі Львова та поверненням їй історичної назви – площа Берестейської Унії, яку вона мала з 1898-го по грудень 1944-го років. Назву "Липнева площа" було присвоєно окупаційною комуністичною владою з нагоди вступу совєтських військ до Львова під час Другої світової війни 27 липня 1944 року" – йдеться у повідомленні. 

За словами автора петиції, збереження у топоніміці Львова чинної назви є політичним, історичним та культурним анахронізмом, порушенням Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні" і Закону України "Про географічні назви".

Станом на сьогодні петиція зібрала 2 з 500 необхідних голосів, а до кінця збору підписів залишилось 57 дні.

Нагадаємо, у квітні 2022 року у місті створили робочу групу, куди увійшли представники виконавчих структур міськради, наукових та культурних установ Львова та представники фракцій Львівської міськради, основним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській МТГ географічних назв та символіки РФ.

Станом на середину жовтня області демонтували понад 260 об'єктів радянської пропаганди.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.