Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

зубр

ФБ Сколівських Бескидів

Середа, 21 лютого 2024, 15:15

Бродівські зубри вже два роки блукають без обласного фінансування

зубр

Львівська облрада два роки не виділяла кошти на годування зубрів на Бродівщині.

Вчора, 20 лютого, Комісія з питань з питань екології, природних ресурсів Львівської обласної ради розглянула лист до депутатів Львівської обласної ради директора Бродівського лісового господарства Юрія Зіновчука.

Як повідомили під час комісії, на Малому Поліссі у Львівській області проживає одна з найбільших популяцій зубра європейського. На сьогодні на території Бродівського лісового господарства налічують 127 зубрів, які часто виходять з лісів та завдають шкоди селянським господарствам.

Як пояснила заступник директора департаменту Оксана Війтик, що харчування зубрів завжди фінансували, але під час реорганізації змінився власник і два роки запит на фінансування не подавали. Цього разу його подали два дні тому зі значним порушенням термінів. Його включать у проєкт, однак чи погодять невідомо, оскільки згідно з положенням запити з порушенням терміну розглядають тільки при надзвичайних ситуаціях. 

За її словами для годування такої кількості тварин необхідно виділити орієнтовно 300 тисяч гривень.

Депутат Львівської облради від Свободи Михайло Байтала зазначив, що зубри становлять загрозу для городів та полів селян. Для того, щоб тримати їх в лісі – їх треба підгодовувати, бо вони нищать сільське господарство шукаючи додатковий корм. 
 
"Ситуація там критична. Там зубри уже все з'їли, що можна з'їсти. Там немає полювання і крім цього багато звіра. Терміново треба їх підгодовувати, бо вони скоро там усе знищать, скоро будуть і паркани ламати. Ви собі уявляєте, що таке зубр – це машина, він за ніч перекопає цілий город, тим більше якщо голодний" – заявив Михайло Байтала.
 
Депутат обласної ради Анатолій Дейнека розповів, на Львівщині найбільша популяція зубрів в Україні – Лопатинську, і раніше Львівська облрада планувала для зменшення негативного впливу популяції зубрів побудувати великий вольєр площею близько 300 гектарів, однак через війну цього не зробили.

Комісія звернулася до департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА з проханням передбачити виділення з екологічного фонду обласного бюджету коштів на проведення підгодівлі в осінньо-зимовий період стада зубрів особливо концентрованими кормами.

Нагадаємо, у 2021 році керівництво "Сколівських Бескидів" планувало відселити двох зубрів у вольєр, бо вони заходять у село та створюють дискомфорт місцевим жителям.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.