Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Максим Козицький

Понеділок, 26 лютого 2024, 10:46

Козицький затвердив план щодо захисту ромів на Львівщині

Максим Козицький

Максим Козицький затвердив план заходів щодо захисту представників ромської національної спільноти на 2024-2025 роки.

Про це йдеться у розпорядженні начальника Львівської ОВА Максима Козицького  № 113/0/5-24ВА від 15 лютого 2024 року.

Максим Козицький розпорядився затвердити план заходів на 2024-2025 роки щодо реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року у Львівській області.

"З метою сприяння задоволенню потреб та ефективній реалізації прав і можливостей осіб ромської національної меншини, а також зміцненню соціальної стійкості, згуртованості та загальнонаціональної єдності українського суспільства зобов'язую затвердити План заходів на 2024-2025 роки щодо реалізації Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року у Львівській області" – вказано у розпорядженні.

План включає в себе такі пункти:

- забезпечення правового захисту і протидія дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини;

- розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини, до якісної освіти;

- розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини, до якісної освіти;

- підвищення якості житлово-побутових умов осіб, які належать до ромської національної меншини;

- розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини, до послуг у сфері охорони здоров’я;

- підтримка і вивчення ромської культури, мистецтва, історії, мови.

Згідно з розпорядженням, Львівська ОВА має забезпечити поширення інформації про порядок видачі свідоцтва про народження та документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, серед ромів, а також провести заходи до Міжнародного дня ромів (8 квітня), Міжнародного дня голокосту ромів (2 серпня), Дня пам’яті жертв Бабиного Яру (29 вересня), Міжнародного дня ромської мови (5 листопада).

Також йдеться про поширення інформації про переваги здобуття освіти у закладах вищої і фахової передвищої освіти серед ромської національної меншини й запровадити для них безоплатні курси підвищення рівня володіння українською мовою.

Крім цього, Львівська ОВА має сприяти залученню благодійних, громадських і релігійних організацій до надання соцдопомоги ромам та проводити профілактичну роботу у місцях їхнього компактного проживання, спрямовану на запобігання бездоглядності, безпритульності дітей, запобігання домашньому насильству, наркоманії, тютюнопалінню та алкоголізму.

Ще одним пунктом цього плану є запровадження факультативного вивчення предмета – ромської мови для учнів 1-4 класів.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року неподалік села Зимна у лісосмузі, де мешкають, роми, представники РКЦ відкрили наметову школу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.