Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Борислав

Середа, 28 лютого 2024, 13:08

Львівські депутати відфутболили нафтогазові хотілки дочок регіонала Злочевського

Борислав

Депутати не підтримали передачу частини земель заказника "Бориславський" нафтогазовій компанії, що належить дочкам Миколи Злочевського.

Вчора, 27 лютого, на сесії Львівської обласної ради депутати розглянули рішення про зміну меж та площі ландшафтного заказника місцевого значення
"Бориславський". "За" проголосували 9 депутатів, що є недостатнім для прийняття рішення.

Зокрема, реагуючи на лист Львівської ОВА від 22 січня 2024 року в облраді розробили проєкт рішення щодо вилучення зі складу ландшафтного заказника "Бориславський" земельні ділянки загальною площею 2,5 га, які розташовані в Бориславському лісництві Дрогобицького лісгоспу, натомість включивши інші 4 га землі цього ж лісництва.

Проєкт рішення напрацювали в результаті клопотання ТОВ "Перша українська газонафтова компанія" та Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Згідно з ним, ТОВ "Перша українська газонафтова компанія" планувала отримати 2,5 га землі заказника, щоб спорудити тут свердловину для пошуку нафти та газу, посилаючись на спеціальний дозвіл на користування надрами в межах Південно-Бориславського родовища, який вона отримала у 2011 році від Державної служби геології та надр України терміном на 20 років.

Натомість для того, щоб якось компенсувати вилучення землі у заказника, до нього хотіли приєднати суміжні ділянки Дрогобицького лісгоспу, на що керівництво лісгоспу погодилось.

А також департамент екології та природних ресурсів Львівської ОВА надав висновок, згідно з яким ділянка, яку планують вилучити зі складу заказника "Бориславський", не має жодної природоохоронної цінності.

"Були закиди, що це не екологічно, але ми маємо те, що маємо. Дана ділянка площею 2,5 га є техногенно порушена, ліс вирубаний і цінності для природоохоронної діяльності вона не представляє" – наголосила директорка департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ "Перша українська газонафтова компанія" зареєстрована у Києві з 2008 року, займається добування природного газу. Вона має чотири спеціальні дозволи на користування надрами та веде свою діяльність в Дніпропетровській, Харківській, Чернігівській та Львівській областях.

Підприємством через кіпрський офшор "Ділоретіо Холдінгз Лтд" володіють Анна та Каріна Злочевські. Це дочки Миколи Злочевського – ексміністра екології часів Віктора Януковича та власника газовидобувної групи Burisma. В Україні Злочевського оголошено в розшук і заочно заарештовано за спробу підкупу керівників НАБУ та САП. 

Нагадаємо, у червні 2023 року комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради підтримала ініціативу зміни меж заказника "Бориславський", наголошуючи, що це рішення забезпечить оптимізацію природоохоронних та екостабілізаційних функцій та дасть змогу здійснювати геологічне вивчення території заказника.

Додамо, у 2020 році в області функціонували 392 заповідників та пам'яток природи, а у квітні цього року депутати облради дозволили зрубати дерева у Глинянах і Добромилі, які також  були пам'ятками природи.

У 2016 році Варіанти дослідили техногенно-екологічні проблеми Сокальщини та Борислава у статті "Бедленди Львівщини".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.