Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

una.org.pl

Понеділок, 15 квітня 2013, 10:29

Польський сенат може встановити 11 липня днем пам’яті жертв Волинської трагедії

Сенат Республіки Польща розглядатиме проект ухвали щодо проголошення 11 липня Днем пам’яті мучеництва кресов’ян - поляків, які мешкали на території Волині, Поділля та інших земель південно-східної Польщі та загинули внаслідок дій ОУН-УПА.

Рішення про розгляд відповідного проекту ухвали сенат прийняв 8 квітня 2013 року.

Прийнятий документ, зокрема, визначає уповноваженого сенатора, який представлятиме в подальшому інтереси інших членів сенату щодо розробки проекту - ним cтав Анджей Матусєвіч.

Згідно з документом, цього року минає 70 років "початку масових етнічних чисток польського населення на Волині, які проводились ОУН-УПА".

11 липня 1943 відділи Української повстанської армії атакували 99 польських сіл і поселень в трьох повітах: ковельському, гороховському та володимирецькому, йдеться у повідомленні.

"Сенат Республіки Польща засуджує злочинів, які здійснили вбивства громадян ІІ Республіки Польща і одночасно висловлює визнання і вдячність тим українцям, які з ризиком для власного життя надавали допомогу своїм польським сусідам. Сенат Республіки Польща виражає переконання, що виявлення історичної правди про трагедію поляків на східних кресах ІІ РП є необхідним для порозуміння між полським на українським народом", - йдеться у проекті ухвали, поданої на розгляд сенату.

Нагадаємо, 20 березня у польському сеймі була створена Парламентська група у справах кресів, кресов'ян і спадщини східних земель давньої Речі Посполитої.

Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією. 



Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.