Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

ipress.ua

Середа, 5 червня 2013, 16:08

Українська громада Перемишля проти реконструкції подій Волинської трагедії

У південно-східній Польщі кульмінацією відзначення 70-ої річниці вбивств поляків на Волині має стати реконструкція просто неба. Реконструкція відбудеться поблизу містечка Радимна 12 липня. Українська громада Перемишля однак засмучена через реалізацію цієї реконструкції.

 

– Роз’ятрювання старих ран не приведе ні до чого доброго: я українка, але не маю почуватися винуватою. Це – зневага до українців, ця інсценізація та інші речі, що поляки українцям роблять, – кажуть українські мешканці Перемишля.

Ідею реконструкції піддає критиці й голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима. Проте голова товариства історичної реконструкції «X.D.O.K.» з Перемишля Мірослав Майковський стверджує, що метою реконструкції не є роз’ятрювання ран, а лише нагадування фактів.

– Пам’ять буде найважливішим елементом. Образ, що його бачать очевидці, буде пересторогою на майбутнє, щоб не повторювалося минуле. Нині в інтересі Польщі й України є добра співпраця, ми повинні йти до цього, але пам’ятаючи про болісну історію, – підкреслює він.

У реконструкції візьмуть участь більше 300 людей з Польщі, Чехії та Словаччини. У найближчу п’ятницю в столиці регіона Ряшеві відбудеться відкрити лекція дослідниці польсько-українського конфлікту Еви Семашко «Волинська різанина 1943 року».

Нагадаємо, сьогодні польський Сейм може визнати події Волинської трагедії геноцидом.

Нагадаємо, 26 квітня Депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.

Довідка:

Волинська трагедія – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини і Тернопільщини міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною. За підрахунками частини польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло від 50 до 60 тисяч поляків, а також кілька тисяч представників інших національностей. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду».

Джерело: Польське радіо

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.