Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

lviv.travel

Середа, 12 червня 2013, 10:17

Львівський музей історії релігії проводить виставку "Такі, як Василій Великий"

11 червня у Львівському музеї історії релігії відбулося відкриття виставки «Такі, як Василій Великий (історія чину Святого Василія Великого)» за підтримки департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА.

Захід відбувається у рамках виконання Указу Президента України з нагоди відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі, передає прес-служба Львівської ОДА.

Як повідомили організатори виставки, у фондах музею зберігається чимала кількість експонатів, які безпосередньо пов’язані з василіанами, їхньою історією та діяльністю. 95% експозиції сформовано із власних фондів, більшість на широкий огляд виставляється вперше.

Загалом, на виставці представлено ікони, портретний живопис, графіку із зображенням василіанських монастирів, антимінси, велика кількість друкованої продукції, зокрема стародруки XVIII століття видані у Почаєві, книги європейських і діаспорних видавництв, комплекс книг із василіанських бібліотек, матриці із василіанських друкарень тощо. Також цікавими для глядачів є фотопластини, датовані 30-ми роками ХХ століття.

Невелика частина експозиції висвітлює архівні документи отців-василіан, такі, як особисті речі священиків Северина Гнатюка, Михайла (Методія) Скраля, Володимира (Василя) Пальчинського.

Варто відзначити, що метою виставки є надання можливості львів’янами та гостям міста ознайомитися з деякими сторінками історії Чину святого Василія Великого – найдавнішого (заснований 1617 року) і найчисленнішого, а до початку ХХ століття і єдиного українського чернечого чину. Назва виставки походить з неофіційного девізу Чину  – «Talis est Basilius Magnus» (Таким є Василій Великий).

Експозиція триватиме до кінця вересня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.