Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

shop.amoretextile.com

Середа, 26 червня 2013, 12:22

Львівська міська рада "перетягує на себе ковдру" щодо пам'яткоохоронного законодавства – експерт

Запропонована Львівською міською радою ініціатива, що стосується змін до законодаства щодо збереження об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО, є однобічною, позаяк викоремлює Львів із загальноукраїнського контексту.

Про це сьогодні, 26 червня, на прес-конференції повідомив заступник директора НДІ Пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України Микола Гайда, інформує кореспондент Варіантів.

Спочатку народний депутат України Ігор Васюник розповів, що в одній із зустрічей депутатської групи "Львівщина" у Верховній Раді брав міський голова Львова Андрій Садовий, який запропонував на тематику збереження пам'яток ЮНЕСКО законопроект, розроблений Львівською міською радою.

Останній, за словами Васюника, зараз знаходиться на розгляді спеціальної експертної групи і до нього є низка критичних зауважень.

Заступник директора НДІ Пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України Микола Гайда зазначив, що законодавча ініціатива Львівської міської ради має назву "Про особливий статус Львова як об'єкта світової спадщини ЮНЕСКО".

"Там написано, що місто Львів - єдине місто в Україні, яке має територію, внесену до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Якщо ми таке напишемо в законодавстві, то з нас будуть сміятися. Адже у нас є кілька об'єктів, які входять до списку світової спадщини. Тобто ми маємо банальну річ – перетягування ковдри на себе", – каже Гайда.

Він наголосив, що, аби виправити таку ситуацію, слід говорити про інтереси держави в цілому.

Його підтримав і віце-президент Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) Андрій Салюк, який наголосив, що є певні законодавчі ініціативи, що стосуються лише Львова, а мова наразі йде про загальноукраїнські пам'ятки, що внесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, нещодавно, з ініціативи нардепів від Львівщини, експертів та науковців, була створена робоча група з підготовки законодавчих ініціатив щодо збереження об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.