Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

radiosvoboda.org

Понеділок, 1 липня 2013, 13:14

На ліквідацію Грибовицького сміттєзвалища потрібно понад 300 млн грн

На підготовку до закриття, закриття та обслуговування після закриття Грибовицького сміттєзвалища потрібно 306 млн грн, але ці кошти можна витрачати поетапно.

Про це на прес-конференції повідомив голова правління ВАТ «Гірхімпром» Іван Зозуля.

"Після того, як знайдуть нове місце для сміттєзвалища, можна буде закривати Грибовицький полігон, але після закриття сміттєзвалища мало що поміняється, адже його потрібно обслуговувати протягом восьми років," - наголосив Іван Зозуля.

Згідно з проектом, який розробляється по рекультивації Грибовицького сміттєзвалища потрібно 306 млн грн, але експерти можуть і занизити цю цифру.

Суму 306 млн грн можна розбивати на 20-30 млн грн щорічно.

Іван Зозуля також повідомив, що великою проблемою є те, що цим питанням займаються чиновники, а не фахівці.

"Будь-яку проблему можна вирішити, якщо її вирішують фахівці. На жаль, сьогодні в області цю проблему вирішують чиновники та політичні сили, а фахівці не долучаються. Ми просили зробити таку платформу і рішенням Обласної ради була створена експертна робоча група. Її створили в кількості близько сорока чоловік від кожної партії, від кожної фракції. Вона засіла один раз, два роки тому, після того вона не засідала", — заявив голова правління ВАТ«Гірхімпром» Іван Зозуля.

Також область "обвішує" інвесторів податками, тому ніхто не інвестує кошти у переробку твердих побутових відходів. Інвестор просто не зможе повернути вкладені кошти.

Крім цього, за словами Зозулі, може вплинути на екологічну ситуацію роз'яснювальна робота. Потрібно пояснювати громадянам як правильно обходитися з відходами.

Крім цього, на кількість відходів сильно впливає велика кількість одноразових товарів.

"Проблема відходів — це проблема не лише Львова та України, а цілого світу. На жаль, бізнес-модель побудована так, що нарощується споживання, створюють одноразові продукти, які перетворюються на сміття. Наприклад у США в одній з пожежних частин святкували день народження лампочки, яка прогоріла 100 років. Власне тому, що є технологіє для створення речей, які можуть прослужити довго. Тепер виробники роблять лапочки, які повинні світяти не більше 20 000 годин, бо не буде економічної вигідни", — розповів голова ГО «Бюро екологічних розслідувань», адвокат Дмитро Скрильніков.

Представники Львівської міської ради не прийшли на прес-конференцію, а перед нею ігнорували звернення прес-клубу.

Нагадаємо, 17 червня, Львівський окружний адміністративний суд позов прокуратури про визнання неправомірною бездіяльність ЛМР, її виконавчого комітету та міського голови щодо забезпечення створення нового полігону для захоронення твердих побутових відходів для Львова задоволено в повному обсязі.  

У 2011 році Львівська міська рада ухвалила рішення закрити Грибовицьке сміттєзвалище. У вересні 2012 року на сесії Садовий заявляв, що у розв'язанні проблеми Грибовицького сміттєзвалища місто потребує допомоги обласної влади.

У жовтні 2012 року Прокуратура Львова під час перевірки виявила порушення у діяльності ЛКП «Збиранка», якому підпорядковане Грибовицьке сміттєзвалище та внесла подання міській раді з вимогою усунути виявлені порушення законності, а також розглянути на сесії  питання фінансування заходів для реалізації вимог законодавства щодо поводження з відходами.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.