Андрій Тимчишин,  19 липня 2013

Ігор Держко: Основні заходи святкування 1025-річниці Хрещення Русі на Львівщині пройдуть восени

28 липня в Україні відзначатимуть 1025-річчя хрещення Київської Русі. Варіанти вирішили дізнатися які події очікують на представників різноманітних конфесій та жителів Львівщини в рамках святкування.

Для цього ми поспілкувалися з начальником управління Львівської ОДА у справах національностей, міграцій і релігій Ігорем Держком.

У рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі які заходи планують реалізувати на Львівщині та, зокрема, у Львові ?

Відповідно до указу Президента України від 28 лютого про святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі на Львівщині запланована низка заходів, які можна поділити за декільками напрямами. 

Перший напрям – це підтримка сакральних споруд, їх реставрація, розбудова та відновлення.

Другий – проведення інфомраційної кампанії, яка має нагадати людям про християнський вибір України, моральну доктрину, яка опирається на християнські цінності, що перебувають у стані діалогу між різними світовими релігіями. Заплановано також друк літератури, в якій опишуть становлення християнської церкви на території України, зокрема і нашої області.

Іншою важливою віхою святкування є організація науково-практичних конференцій, які пройдуть в системі народної освіти та вищої школи. Відбудеться також одна центральна конференція, в якій візьмуть участь  ієрархії діючих релігійних конфесій, богослови, релігієзнавці, філософи, історики, культурологи.

У рамках відзначення  1025-річчя хрещення Київської Русі плануємо організувати ряд паломницьких поїздок до святих місць, монастирів, пам’ятних знаків, що відображають історію становлення християнської Церкви в Україні.

До слова, на Львівщині є 19 монастирів, які презентують весь конфесійний загал християнської  Церкви. Серед них такі відомі, як Крехівський, Унівський монастирі, які вже давно стали святинями не тільки для греко-католиків, а й для всіх християн. Адже саме там проводилися значні роботи по друку книг, формувалася церковна атрибутики.

Ще один напрям роботи – це соціальна підтримка. Ми знаємо, що церква через свої служби, свої монастирі, через спеціалізовані комісії підтримує упосліджені соціальні верстви, хворих та нужденних. Саме з управлінням соціального захисту розробляється програма заходів «Допоможи ближньому!».

Однак зазначу, що всі ці заходи ми плануємо провести лише восени.

Влітку ж, 28 липня у Львові відбудеться спільний молебень за участі владик, священиків всіх християнських конфесій. Ми зараз визначаємо місце в центрі Львова для його проведення.

Окрім того, 26 липня на урочистості до Києва відбуде делегація представників Львівщини.

Хто увійде до складу офіційної делегації?

Наразі формуються остаточні списки, однак можу сказати, що всі християнські конфесії області будуть гідно представлені не тільки на рівні священнослужителів, а й громадськими  діячами, які підтримують християнські конфесії, активно співпрацють з церквами.

Ви зазначали про підтримку сакральних споруд міста. Які храми потребують невідкладної допомоги?

Ми вже сформували списки храмів УПЦ КП, УПЦ МП, УГКЦ та УАПЦ, яким необхідна реставраційна допомога, однак ще не визначено з коштами. Зокрема, ви знаєте, які є проблеми комплексу церкви св. Юра, де треба завершити відновлювальні роботи.

Також УПЦ КП успішно проводить відновлення приміщення, яке перебувало у власності університету Івана Франка (вул. Грушевського, 2). Митрополит Димирій знайшов кошти для ремонтних робіт. На базі цього приміщення планується створити духовний центр, де проходитимуть наради, недільні школи, навчання. Це додасть нашій області новий імпульс поступального церковного руху.

До міжнародної громадської організації "День Хрещення Русі" надійшла ініціатива провести під час святкування 1025-річчя Хрещення Русі фестиваль-свято дзвонів "Слава Тобі, Боже!". Чи приєднається до одноразового передзвону храми Львова?

Безперечно наше місто підтримає цю ініціативу. Відповідно до цього пройде спільний християнський дзвін, до якого, без виключення, приєднаються всі храми та собори Львова.

Як ви знаєте, Львівщина є не тільки центром католицької чи греко-католицької церкви, які дійсно мають тут більшість парафій. У нас є майже 500 парафій УПЦ КП 400 парафій УАПЦ, що становить чи основну частку цих конфесії в Україні.

Це свідчить про те, що як православна, так і католицька віра має у місті велику підтримку. Тому Львів стане одним із тих місць, що сконцентрує увагу мирян до цієї визначної дати.

Хто із відомих публічних та церковних осіб стануть гостями урочистостей у Львові?

Як я вже говорив, основна частина урочистостей планується на осінь. Поки-що ми формуємо основний список гостей.

Перш за все слід розуміти, що на період 26-28 липня всі наші владики будуть на виїзді у Києві, тому залучити їх та глав церков на цей період до святкувань у Львові буде неможливо.

Крім того буде нераціонально проводити масштабні святкування на рівні мирян та священнослужителів. Саме через це ми очікуватимемо осені, коли в місті буде більше людей, студентів, молоді, щоби разом провести великі богослужіння чи науково-практичну конференцію в  оперному театрі, з попередньою посвятою від всіх діючих митрополитів і єпископів.

Можу впевнено сказати, що восени до Львова завітають патріарх Філарет та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Однак ще не визначено дати їхнього візиту.

За розпорядженням голови Львівської ОДА в області створено координаційний штаб з питань безпеки та правопорядку під час підготовки і відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі. Які повноваження у цієї групи та чому питання безпеки доручили саме обласній адміністрації?

Координаційний штаб створений для того, аби врахувати інтереси діючих християнських конфесій, забезпечити правопорядок, не стільки в такому імперативному значенні, як більше в плані доступності мешканців до святинь чи організаційних моментів проведення урочистостей.

Відбудеться ціла мережа заходів не тільки у Львові, а й на Львівщині. Це все потребує вирішення багатьох організаційних моментів.

Недавно ми відвідали прощу у с. Страдч, яку проводила УГКЦ. Саме тоді була відчутною допомога Координаційного штабу, який забезпечив доїзд, місця стоянки, відповідні санітарні норми, електрику та харчування, а також пропаганду християнської атрибутики. Це – важливий комплекс дій, який потребує чіткої організації та раціональності у проведенні.

Такі штаби є сформованими та активно працюють у всіх областях України. Однак на Львівщині є найширша мережа парафій та релігійних організацій. Наша область найбільш воцерковлена і це вимагає кращої уваги та роботи Координаційного штабу.

До повноважень цього органу входять більше організаційні моменти, ніж забезпечення прямих заходів безпеки. Однак в його повноваженнях є залучення органів міліції для скерування потоку транспорту за рахунок спеціальних автомобілів, що курсуватимуть містом.

На Вашу думку, чи можливі конфлікти між представниками різних конфесій під час святкування 1025-ліття Хрещення Русі?

Це виключено. По-перше, ситуація між мирянами на Львівщині стабілізувалася вже давно. У нас є злагода та порозуміння між діючими конфесіями. По-друге, сьогоднішні наші лідери, митрополити, єпископи церков ведуть активні перемовини, регулярно зустрічаються, знайшли спільну мову.

Зокрема, сформували єдиний формат дій та реалізацій мети своїх церков.

Особливо ситуація покращилась після приходу двох нових лідерів церков: митрополита Димитрія (УПЦ КП) та архієрея Філарета (УПЦ МП). Вони часто зустрічаються та співпрацюють, тому можна сміливо говорити про відсутність будь-яких конфліктних моментів між конфесіями, які, на жаль, мали місце на початку-середині 90-х років.

УГКЦ святкуватиме річницю Хрещення Русі в серпні. Як це відобразиться на координації та кількості урочистих заходів на Львівщині?

З цієї ситуації ми отримаємо тільки позитив. Буде додано більше заходів, громадськість матиме змогу побачити урочистості однієї конфесії, згодом  - іншої. В нас не буває такого, щоб святкуванням займалася виключно одна конфесія, тому жителям області слід очікувати на широку програму святкування.

В Україні церква є відокремленою від держави. В такому випадку хто виділяє кошти на урочистості, які пройдуть до 1025-річниці Хрещення Русі?

Фактично всі заходи проходять за кошти церкви. Однак те, чим займається обласна державна адміністрація, передбачено в нашій програмі загального функціонування відділів та управлінь обласної адміністрації. Наразі сума коштів ще не визначена, адже невідома ще остаточна програма святкувань та урочистостей, що пройдуть восени.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.