Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

ВРУ

http://www.talks.su

Вівторок, 5 червня 2012, 10:39

Верховна Рада ухвалила закон про мови у першому читанні

Верховна рада України ухвалила законопроект про засади мовної політики у першому читанні.

Ініціаторами цього законопроекту є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов.

За дане рішення проголосували 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Інші 4 мовних законопроекти були зняті з розгляду шляхом голосування.

Нагадаємо, законопроект про основи державної мовної політики встановлює, що державною мовою є українська. При цьому в законопроекті передбачається, що до регіональних мов або мов меншин України віднесені: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримотатарскій, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська, кримчацька мови.

Згідно із законопроектом, до кожної з цих мов застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов і мов меншин, за умови, що кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, складає 10% і більше відсотків від чисельності населення.

24 травня в залі засідань Верховної Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики, внесеного народними депутатами фракції Партії регіонів Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим, сталася бійка між народними депутатами.

Опозиція вважає цей законопроект антиукраїнським. Член фракції "Наша України - Народна самооборона" Олесь Доній заявив: "Якщо цей законопроект стане законом, то про українську мову в містах можна буде забути, оскільки під вивіскою лібералізму, гуманізму та демократизації ... чітко стверджується ідея, що ні в університетах, ні на телебаченні, ні в містах, де є хоча б 10% людей, які вважають своєю рідною мовою російську мову, про обов'язковість мови мова не йде".

Джерело: УНІАН

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.