Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

політичні репресії

loda.gov.ua

Неділя, 18 травня 2014, 19:01

У Львові вшанували пам’ять політично репресованих

політичні репресії

Сьогодні, 18 травня, у Львові поминальною панахидою вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Офіційні заходи відбулись біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, що на пл. Шашкевича, 1, за участі керівництва області, духовенства, представників ветеранських та молодіжних громадських організацій, а також постраждалих від політичних репресій.

Учасники заходу також поклали квіти до пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів і запалили лампадки. Опісля вшанували пам’ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

Нагадаємо, на підставі архівних матеріалів Служби Безпеки України підраховано, що з 1927 до 1990 р. в Україні було заарештовано понад мільйон осіб, 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменш 140 тис. розстріляно. Крім того, з кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.

Більшість репресованих були українцями, але жертвами терору в Україні стали також росіяни, поляки, німці, євреї, представники інших національностей.

День пам’яті жертв політичних репресій, згідно з Указом Президента, відзначається в Україні щорічно у третю неділю травня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.