Степан Микитюк,  4 червня 2014

Володимир Брездень: Закрито усі кримінальні провадження щодо учасників протестних акцій

Володимир Брездень

Розмова з першим заступником прокурора Львівської області Володимиром Брезденем.

Як Ви можете охарактеризувати стан злочинності на території області. Які злочини є найбільш поширеними?

Рівень злочинності в області становить 39 злочинів на 10 тис. населення та є одним із найменших у державі.

Проте це не є наслідком діяльності та заслугою тільки правоохоронних органів, а проявом високої правової свідомості, законослухняності та поваги до прав і свобод, що є характерною ознакою, людей, що проживають на території нашої області.

Більш як кожен другий злочин, що вчиняється на території області посягає на власність громадян, насамперед це – крадіжки, розбої, грабежі, шахрайське заволодіння майном громадян.

На даний час, набули значного поширення крадіжки із автомобілів та шахрайства, пов’язані з заволодінням коштами громадян шляхом повідомлення їм неправдивих відомостей про затримання працівниками правоохоронних органів їх близьких родичів чи знайомих та необхідності надання певної суми грошей для їхнього звільнення.

Чи вживаються органами прокуратури заходи для  покращення стану злочинності, попередження майнових злочинів?

Звичайно, вказане питання перебуває на постійному контролі прокуратури області – щоденно здійснюється моніторинг вчинених на території області злочинів, з метою їх оперативного розкриття та притягнення винних осіб до відповідальності.   

Крім того, стан розкриття та розслідування злочинів систематично аналізується та обговорюється на координаційних, міжвідомчих, оперативних нарадах, колегіях прокуратури області, де спільно із іншими правоохоронними органами та представниками органів державної влади та місцевого самоврядування розробляються відповідні заходи щодо їх попередження та розкриття.

Зокрема, 1 січня 2014 року проведено підсумкову колегію прокуратури області про результати діяльності за 2013 рік.

23 березня проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів Львівської області "Про стан охорони громадського порядку, боротьби із злочинністю".

16 квітня проведено розширену колегію прокуратури області  та ГУ МВС України у Львівській області "Про стан додержання вимог законодавства щодо розкриття та досудового розслідування кримінальних правопорушень за фактами вчинення крадіжок, грабежів, розбоїв та незаконних заволодінь транспортними засобами, документування готування до скоєння вказаних злочинів і розшуку осіб, що їх вчинили".

30 квітня проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області "Про вжиття заходів для забезпечення ефективної протидії ескалації сепаратиських та інших проявів, недопущення таких на території Львівської області".

Як вплинули наслідки подій 18-19 лютого 2014 року на території м. Львова на роботу правоохоронних органів області?

У зв’язку із погромами 18-19 лютого цього року було знищено матеріально-технічну базу значної кількості правоохоронних органів, які розташовані на території м.Львова.

Майже всі структурні підрозділи ГУ МВС України у Львівській області не могли в повному обсязі виконувати свої функції, водночас, у зв’язку із активною громадською позицією громадян нам вдалось забезпечити громадський порядок на території м.Львова

Незважаючи на те, що робота усіх правоохоронних органів на території м.Львова на даний час повністю відновлена, наслідки вказаних подій відчуваються ще досі, потрібно прикласти багато зусиль, щоб надолужити втрачений час.

Чи повернуто на даний час зброю, викрадену із райвідділів, під час згаданих подій?

Повернуто третину викраденої зброї, майже 600 одиниць зброї перебуває в обігу. За цим фактом порушено кримінальне провадження, в межах розслідування якого вживаються усі необхідні заходи для встановлення та повернення зброї.

Що Ви можете сказати щодо незаконного переслідування громадян, у зв’язку із мирними протесаними акціями, що мали місце на території області, починаючи з листопада 2013 року?

За час проведення акцій протесту правоохоронними органами області зареєстровано 34 кримінальних провадження, здебільшого за фактами умисного пошкодження майна, в тому числі шляхом підпалу, блокування транспортних комунікацій, приміщень органів державної влади та військових частин.

За результатами досудового розслідування, ще 18 лютого 2014 року у вказаних кримінальних провадженнях прийнято рішення про їх закриття.

Крім того, у першому кримінальному провадженні, де особі, було повідомлено про підозру щодо перекриття дороги, судом прийнято рішення про припинення кримінального переслідування, у зв’язку із набранням чинності відповідного Закону України про звільнення від кримінальної відповідальності.

На даний час вказане рішення суду скасоване, а кримінальне провадження закрито у зв’язку із відсутністю в діях особи складу злочину.

При цьому станом на сьогодні, в провадженні правоохоронних органів відсутні, будь-які кримінальні провадження щодо учасників протестних акцій.

В яких актуальних кримінальних провадженнях про злочини, пов’язаних із посяганням на життя людини, прокуратура області здійснює процесуальне керівництво, підтримує державне обвинувачення?

На даний час завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо мешканки м. Червонограда, яка на грунті ревнощів замовила вбивство суперниці.

Кілера вона підшукувала шляхом переписки у мережі Інтернет. У ході слідства було імітовано вбивство замовленої особи.

Замовниця вбивства після отримання підтвердження виконання роботи, розрахувалась з виконавцем, після чого була затримана працівниками міліції.

Подібне за складом злочину кримінальне провадження перебуває на розгляді у Франківському районному суді м. Львова, у якому державне обвинувачення підтримує прокуратура області.

Так, громадянин Ш., не бажаючи повертати отриману шляхом шахрайства значну суму коштів в іноземній валюті потерпілому В., замовив його вбивство, доручивши виконання найманій особі.

Як і в першому випадку, після передачі грошей так званому вбивці, замовник був затриманий.

Що стосується виправданого та звільненого з-під варти судом присяжних Личаківського районного суду м. Львова громадянина Королівства Марокко, який обвинувачується у вбивстві з хуліганських мотивів відомого лікаря-травматолога Леона Фрайфельда, завдяки принциповій позиції прокуратури області, обвинуваченому, стосовно якого вирок не вступив в законну силу, з огляду на допущені порушення у вигляді особистого зобов’язання, апеляційним судом Львівської області змінено запобіжний захід на взяття під варту.

У вказаному провадженні триває судовий розгляд за апеляційними скаргами прокуратури та потерпілих.     

Яка робота ведеться щодо нагляду за додержанням законодавства у бюджетній сфері, захисту лісів? 

Протягом поточного року в суди області для розгляду скеровано п'ять обвинувальних актів щодо восьми осіб (також депутата місцевої ради) у кримінальних провадженнях, що зареєстровані за фактами вчинення правопорушень в сфері ведення лісового господарства.

Загальна сума встановлених збитків у скерованих в суди провадженнях становить 2,3 млн. грн.

У провадженнях накладено арешт на майно загальною вартістю 2,4 млн. грн., прокурором заявлено позов про стягнення 700 тис. грн.

Питання захисту інтересів держави в бюджетній сфері постійно перебувають в полі зору наглядової діяльності органів прокуратури області.

Так, 27 березня проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів Львівщини, за результатами якої розроблено комплекс спільних заходів, спрямованих на виявлення кримінальних правопорушень у бюджетній сфері, насамперед при здійсненні закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти.

Завдяки скоординованим заходам правоохоронних органів вдалось розкрити правопорушення та за процесуального керівництва прокуратури області завершити розслідування в 11 кримінальних провадженнях, обвинувальні акти у яких скеровані до суду для розгляду по суті.

Зокрема, скеровані обвинувальні акти стосовно колишнього голови правління ВАТ "Облпаливо"; керівника Агропромислового управління інвестицій і капітального будівництва при районному управління сільського господарства і продовольства Миколаївської районної ради народних депутатів; інженера з технічного нагляду Львівського комітету технічного нагляду за будівництвом Львівської області, філії управління капітального будівництва Міністерства з питань житлово-комунального господарства України.

Чи  можете Ви надати інформацію, чи багато вбивств вчинено на території області, чи усі із них розкрито?

Умисні вбивства – це найнебезпечніша категорія злочинів, які посягають на життя громадян, а тому стан їх розкриття та розслідування перебуває в постійному полі зору органів прокуратури.

У поточному році на території області зареєстровано 25 злочинів вказаної категорії, з яких розкрито 21.

Майже усі вбивства та умисні тяжкі тілесні ушкодження зі смертю потерпілого зареєстровані у цьому році, вчинені на соціально-побутовому ґрунті та в стані алкогольного сп’яніння.

У зв'язку із цим, прокуратурою області у березні цього року проведено координаційну нараду з участю працівників правоохоронних органів Львівщини на якій обговорено шляхи удосконалення взаємодії правоохоронних органів із органами місцевого самоврядування спрямованих передусім на профілактику вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, належного фінансування програм протидії злочинності, посилення роботи служби дільничних інспекторів з особами, які зловживають алкогольними напоями, ведуть антигромадський спосіб життя, залучення до цієї роботи громадськості.

Чи відшкодовуються збитки у кримінальних провадження, а саме за фактами ухилення від сплати податків?

Така категорія кримінальних правопорушень відноситься до компетенції органів податкової міліції, якими у 2014 році скеровано до суду дев'ять кримінальних проваджень, у яких встановлено збитків на суму 10 млн. грн., з яких відшкодовано у ході слідства більше 8 млн.грн.

Як проводиться робота щодо виявлення та вилучення з обігу фальсифікованих алкогольних напоїв?

Це одне з найважливіших питань сьогодення.

Під процесуальним керівництвом органів прокуратури слідчими податкової міліції проведено ряд заходів, за результатами проведення яких, вилучено близько 50 тис. літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, на суму понад 4 млн. грн., 189 тисяч пачок підроблених тютюнових виробів на загальну суму близько 2 млн.

З обвинувальними актами до суду скеровано дев'ять кримінальних проваджень, які розглянуті судами з винесення обвинувальних вироків.

Чи проводять свою діяльність не території області так звані конвертаційні центри. Як прокуратура бореться з ними?

Вказана категорія кримінальних проваджень є складною та потребує проведення тривалого досудового розслідування.

На жаль на території області діють особи, які організовують діяльність таких конвертаційних центрів.

Під процесуальним керівництвом прокуратури, слідчими податкової міліції, на даний час, проводиться досудове розслідування у два кримінальних провадження такої категорії. Досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчо оперативні дії для прийняття відповідного рішення.

Окрім цього, завдяки вжитим прокуратурою області заходам слідчими податкової міліції області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо привласнення та розтрати державних коштів, які у подальшому були легалізовані, на загальну суму близько 500 тис. грн.

Кримінальне провадження скеровано до суду з обвинувальним актом для розгляду по суті.

Зважаючи на складну ситуацію на сході країни, які заходи вжито прокуратурою області на попередження таких злочинних проявів у нас?

30 квітня з керівниками правоохоронних органів обласною прокуратурою проведено координаційну нараду "Про вжиття заходів для забезпечення ефективної протидії ескалації сепаратистських та інших проявів, недопущення таких на території Львівської області", розроблено першочергові заходи, спрямовані насамперед на охорону громадського порядку, а також щодо недопущення проявів сепаратизму та ефективної протидії останнім на території Львівської області.

У березні представниками Самооборони спільно з працівниками міліції затримали мотодельтаплан з пакунками цигарок...

Проведено досудове розслідування, у ході якого встановлено, що житель одного з районів Львівщини з метою власного збагачення, порушуючи правила міжнародних польотів, у 2013 році шляхом незаконного вильоту на мотодельтаплані з території України переміщав на територію Республіки Польща пакунки з цигарками.

У квітні цього року його визнано винним та засуджено вироком Жовківського районного суду, а мотодельтаплани конфісковані в дохід держави.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.