Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Понеділок, 28 липня 2014, 15:59

Працівники комунальних установ культури Львівщини принесли під облраду граблі

Сьогодні, 28 липня, Львівську обласну раду пікетували керівники та працівники комунальних установ культури Львівщини, вимагаючи накласти мораторій на рішення щодо перепідпорядкування облраді в питаннях галузевого керівництва.  

Близько 100 пікетувальники принесли з собою граблі, а також тримали в руках плакати з написами «Музей – не ЖЕК», «Мистецтво вічне, але ЛОР проти», «Продається музей. Недорого з працівниками» та «Руки геть від культури». 

Основна їхня вимога – накласти мораторій на рішення облради від 10 червня 2012 року № 524 «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради», а також від 8 липня 2014 року № 1140 «Про окремі питання забезпечення управління об’єктами спільної власності територіальних громад області». 

Відповідно до цих рішень, встановлено вагомі зміни у роботі закладів культури. Таким чином, управлінню майном спільної власності Львівської облради, яке є уповноваженим лише у питаннях майнових відносин, надається право галузевого управління культурою. 

Це означає, що облрада фактично позбавляє керівництво закладів культури всіх своїх повноважень. Втім, при цьому всю відповідальність за функціонування даних установ несе саме керівництво. 

«Оскільки тепер ми підпорядковуємося двом інституціям – облраді та Управлінню майном, то вони й вирішуватимуть наші внутрішні питання. Проте ми хочемо  бути самостійними, як це було дотепер. Ми сьогодні тут, бо хочемо захистити себе»,  розповідає директор самбірського музею «Бойківщина» Роксоляна Данчин. 

«Управління майном спільної власності не має такої компетенції, щоб керувати установами культури,–  зауважує директор департаменту з питань культури Львівської ОДА Наталія Гамкало. – Воно не може, до прикладу, визначати головні засади діяльності закладів, розробляти штатні положення тощо». 

Працівники установ культури наголошували, що всі питання, які стосуються культури, повинні бути максимально прозорими та відкритими. 

«Ми вимагаємо публічного обговорення рішень, які ухвалила облрада, і передбачення всіх можливих наслідків. Адже згідно з цими рішеннями, установи культури вже не мають права голосу. Для мене, як для керівника, це  позбавлення будь-яких можливостей та прав керувати установою, оскільки за керівником залишаються тільки обов’язки й відповідальність. Тому для врівноваження ситуації повинні бути обговорення цих рішень з урахуванням інтересів усіх сторін», – розповів т. в.о. директора Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський. 

До мітингу вийшли голова бюджетної комісії Львівської облради Ярослав Качмарик та заступник голови Львівської ОДА з гуманітарних питань Юрій Підлісний. Протестувальники одностайно почали скандувати посадовцям «Ганьба!», а хорова капела «Дударик» заспівала пісню «Не пора, не пора москалеві й ляхові служить».

З історією проблеми, яка спіткала комунальні установи культури Львівщини, можна ознайомитися у статті Варіантів "Львівська культура проти вампірів Колодія".

фото з пікету

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.