Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

валюта

puchkov.net

П'ятниця, 29 серпня 2014, 12:16

НБУ обмежив видачу валютних кредитів

валюта

Національний банк України заборонив видавати валютні кредити для користування ними на внутрішньому ринку України.  

Про це йдеться в постанові НБУ від 28 серпня №534, яке вступить в силу з дня його офіційного опублікування і готується до публікації 29 серпня, передає Delo.ua

"Уповноваженим банкам не допускати надання кредитів в іноземній валюті юридичним особам, фізичним особам-підприємцям та постійним представництвам юридичних осіб-нерезидентів (далі - клієнти) з метою використання цієї іноземної валюти на внутрішньому ринку України. Уповноважені банки надають кредити в іноземній валюті клієнтам виключно для оплати їх зовнішньоекономічних зобов'язань ", – йдеться в постанові.

Нацбанк підкреслює, що у разі виявлення випадків кредитування в іноземній валюті під внутрішні зобов'язання клієнтів регулятор застосовуватиме до банків жорсткі заходи впливу, аж до відкликання генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Нагадаємо, в середу, 27 серпня, до закриття торгів на міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США підвищилися до рівня 13,00 / 14,00 грн. після чергового історичного мінімуму в 14,40 / 14,80 грн на 12:00. Протягом сьогоднішнього дня котирування гривні до долара незначно змінювалися в діапазоні 13,00 / 14,00 грн.

Нацбанк для стабілізації ситуації на валютному ринку підвищив норму обов'язкового продажу валютної виручки до 100% і продовжив вимога щодо обмеження строків розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами до 90 днів до 21 листопада, а також закріпив за собою право вимагати від банків призупинити проведення операцій клієнтів, що мають підвищений ризик їх використання в протиправних цілях, та отримувати документи, що підтверджують сумлінну характер здійснення таких операцій.

Оскільки цих заходів виявилося не достатньо для стабілізації валютного ринку, 27 серпня глава НБУ Валерія Гонтарєва провела нараду з керівниками найбільших банків країни про ситуацію на фінансовому ринку, за підсумками якого регулятор домовився з банкірами про прийняття ще низки заходів, які будуть оприлюднені найближчим часом.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.