Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

картини Альтомонте

uk.wikipedia.org

Середа, 10 вересня 2014, 16:49

Мінкультури запевняє, що полотна Альтомонте не віддаватимуть Польщі

картини Альтомонте

Міністерство культури наполягає, що батальні полотна в Альтомонте в жодному разі не можуть бути передані в оперативне управління установи або організації іншої держави, але не виключає можливості їх експонування у Жовківському костелі.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

"Названі батальні полотна належать до державної частини Музейного фонду України і є власністю України", йдеться в повідомленні.

Водночас Мінкультури ініціює проведення українсько-польських консультацій для фахового аналізу ситуації, яка склалася навколо полотен. Таким чином, міністерство не виключає можливість експонування цих картин на їх історичному місці розташування в жовківському Костелі. 

У Мінкульті повідомили, що для реставрації полотен Альтомонте Польща інвестувала 3 мільйони євро. "Крім того, вже близько 20 років польська сторона вкладає кошти в ремонтні роботи Костелу з метою створення умов, сприятливих для розміщення та зберігання у ньому великоформатних картин", повідомляє прес-служба міністерства.

Нагадаємо, раніше члени Наглядової ради зі збереження спадщини Бориса Возницького запевняли, що Батальні полотна Альтомонте залишаться у Золочівському та Олеському замках Львівщини.

Батальні полотна XVII ст. «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» авторства Мартіно Альтомонте присвячені переможним битвам польських полководців, які мали українське коріння. Обидві картини були написані для костелу св. Лаврентія у Жовкві, який був пантеоном лицарської слави. У роки радянської влади в костелі був склад, внаслідок чого картини зазнали значної руйнації. Рятуючи від цілковитого знищення ці унікальні полотна, Борис Возницький вивіз їх із костелу та реставрував у Польщі.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.