Новини

Економіка

продукти харчування

продукти харчування

erve.ua

Статисти кажуть, що у вересні ціни на Львівщині зросли на 3,2%

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 11:52

У вересні 2014 року на споживчому ринку України та Львівської області спостерігалось зростання споживчих цін. Індекс споживчих цін становив в Україні1 – 102,9% та у Львівській області – 103,2%.

Про це інформує прес-служба ГУ статистики у Львівській області.

У Львівській області у вересні 2014 року порівняно з серпнем 2014 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,2%.

Найбільший ріст цін спостерігався на м’ясо та м’ясопродукти – загалом на 5,5%. Суттєво зросли ціни на свинину – на 12,2%. Зокрема, вирізка свиняча подорожчала на 12%, напівфабрикати зі свинини – на 11,8%, сало – на 9,2%.

Ціни на яловичину зросли на 7,3%, вирізку яловичу – на 5,1%, напівфабрикати з яловичини – на 3,6%. На 6,2% підвищились у ціні окремі порційні частини курячі, на 1,8% – філе куряче, тоді як на тушки курячі – знизились на 2,2%.

Ковбасні вироби та субпродукти подорожчали у середньому на 3,3%, на 3,8% підвищились ціни на хліб і хлібопродукти. Основне подорожчання товарів цієї групи припало на хліб. Зокрема, хліб пшеничний з
борошна першого ґатунку подорожчав на 9,1%, батон – на 6,8%, хліб житній, житньо-пшеничний – на 6,7%, хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку – на 5,8%, хліб заварний – на 2,6%.

Ціни на кондитерські вироби з борошна підвищились на 3%. Продовжував дорожчати рис – у середньому на 5,4% за місяць.

Молоко, сир та яйця подорожчали в середньому на 3,6%, і найбільше яйця – на 9,2%. Кисломолочна продукція зросла в ціні на 4,2%, молоко – на 3,1%, сметана – на 2,5%, сир і м’який сир – на 1,6%.
Цукор і солодощі стали дорожчими загалом на 2,9%.

У середньому на 2,8% зросли ціни на фрукти. Найбільше подорожчали: кавуни – на 36,1%, банани – на 15,2%, лимони – 15,1%, кісточкові – на 11,9%. Разом з тим, знизились ціни на виноград – на 22,3% та яблука – на 21,6%.

Безалкогольні напої зросли в ціні загалом на 2,6%. Чай подорожчав на 5,3%, кава – на 2,3%, вода столово-мінеральна – на 2,2%, соки фруктово-ягідні – на 0,1%.

Зросли ціни на рибу та рибопродукти (на 2,1%). На 2% подорожчали олія та жири, у тому числі: олія соняшникова – на 2,2%, масло вершкове, олія оливкова та маргарин – на 0,9%, спреди – на 0,4%.

Спостерігалось подорожчання спецій на 4,6%, солі – на 4,2%, супів, бульйонних кубиків – на 2,7%, кетчупу томатного – на 2,1%, молочних сумішей для дитячого харчування – на 0,7%. На 12,3% подорожчав часник.

Лише на овочі ціни знизились у середньому на 3,5%. Водночас, кабачки та баклажани подорожчали на 48,5%, перець солодкий – на 14,4%, гриби – на 13,3%, консервовані та перероблені овочі – на 1,4%.

Алкогольні напої подорожчали у середньому на 1,7%, тютюнові вироби – на 2,3%.

Ціни на одяг і взуття зросли загалом на 10,1% за рахунок подорожчання товарів осінньо-зимового асортименту. 

У житлово-комунальній сфері ціни і тарифи підвищились у середньому на 1%. Значно зросли ціни на скраплений газ для побутових потреб – на 28,8%. Спостерігалось підвищення цін на товари для утримання та ремонту житла та тверде паливо – загалом на 2,9%. 

На початку нового навчального року зросла вартість освіти: навчання на професійних курсах – на 2,5%, середня освіта – на 1,4%, вища освіта – на 0,9%.

Вартість послуг ресторанів та готелів зросла у середньому на 1%. Харчування у кафе стало дорожчим на 2%, у ресторанах – на 1,5%, у барах – на 1,4%. Разом з тим, на 15,3% знизилась вартість перебування у пансіонатах.

Ціни на різні товари та послуги підвищились у середньому на 2,6%. Зокрема, на 1,8% зросли вартість послуг перукарень. На 3,7% подорожчали товари для особистого догляду, на 4,7% – ювелірні вироби.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.