Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

васюник іван

Неділя, 12 жовтня 2014, 16:32

Треба прийняти виклик переходу до енергетичної незалежності, - Іван Васюник

васюник іван

Львівський експериментальний механічний завод спеціалізується на випуску обладнання для будівництва трубопроводів. Проте вимоги часу диктують зміни у виробництві.

Декілька років тому, аби вберегти себе від надвисокої плати за газ, на підприємстві сконструювали унікальний твердопаливний котел. Спершу лише для себе, щоб  перезимувати. Однак, коли тієї зими коштів на опалення витратили у вісім разів менше, ніж зазвичай, користуючись газом,  - котел запустили у виробництво.

Про це повідомила прес-служба "Народного фронту".

«За останні чотири роки ми випустили декілька десятків цих котлів. Але, в зв’язку з тим, що в 2014 році Росія, практично, перестала постачати газ на ринок України, на сьогоднішній день кількість замовлень в нас набагато збільшилося. І ми, буквально, працюємо повну робочу зміну», - розповідає директор заводу Лев Николайчук.

На заводі котел виготовляли спільно з приватним підприємством «Пані Галіція». Ознайомився з розробкою і колишній віце-прем’єр Іван Васюник.

«Такій розробці немає ціни. Вона унікальна. Вона повністю наша, і має такий коефіцієнт корисної дії, таку вартість, що держава, перш за все, має бути зацікавлена в її замовленні і ефективному використанні. Безперечно, що найпершими споживачами таких котлів мали би бути дитячі навчальні заклади, дошкільні освітні установи. Вони окупаються буквально за один рік.  А ініціаторами їх придбання та встановлення мали б бути,  перш за все, місцева влада  разом з добродійниками, зі спонсорами», - вважає Іван Васюник.

Колишній віце-прем’єр упевнений, що з часом мала б бути сформована програма енергозбереження та переходу на тверде паливо: 

«Не кажу що відразу, за рік, але на якийсь період, щоб поступово переводити на тверде паливо. На превеликий жаль, ми прийшли до цієї необхідності через кризу. Через кризу, в тому числі в газових відносинах з Росією. Але треба приймати цей виклик».

 Україна зараз стоїть перед викликом переходу до енергетичної незалежності. І впроваджувати енергозберігаючі технології дуже важливо. Адже держави, які не виробляють, а лише споживають – не мають перспективи, - вважає Іван Васюник.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.