Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

прокуратура

mpra.info

Вівторок, 14 жовтня 2014, 12:06

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про прокуратуру"

прокуратура

Верховна Рада ухвали закон Кабміну про прокуратуру, який позбавляє органи прокуратури функції загального нагляду.

Про це повідомила прес-служба парламенту.

Законодавчим актом визначено правові засади організації прокуратури України, систему прокуратури, статус прокурорів, порядок здійснення прокурорського самоврядування, а також систему і загальний порядок забезпечення діяльності прокуратури.

Зокрема, буде сформовано трирівневу систему органів прокуратури: Генеральна прокуратура України, регіональні прокуратури, місцеві прокуратури. При цьому ліквідуються спеціалізовані прокуратури (транспортні, природоохоронні), а також міські або районні в містах, районні або міжрайонні прокуратури там, де вони діють одночасно.

Згідно із законом, "прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому цим Законом, здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави".

Законом скасовано функції прокуратури щодо нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий "загальний нагляд"); запроваджується особливий порядок призначення прокурорів на посаду та звільнення їх з посади; значно розширено повноваження прокурора для здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді; визначено підстави та порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів; запроваджується система органів прокурорського самоврядування (всеукраїнська конференція працівників прокуратури та Рада прокурорів України) тощо.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.