Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Олег Баляш

Понеділок, 17 листопада 2014, 17:22

Курс гривні стабілізується у лютому 2015 року – Олег Баляш

Олег Баляш

Голова спостережної ради Оксі Банку Олег Баляш прогнозує стабіліцізацію курсу гривні у лютому 2015 року за умови, якщо вдасться уникнути спекуляцій.

«Для того, щоб привести курс до ладу знадобиться близько трьох місяців. Звісно, якщо не буде спекуляцій», - заявив Олег Баляш у коментарі Варіантам. 

«В Україна попит на валюту становить від 1 до 3 мільярдів доларів. Цієї кількості валюти теоретично не вистачає на валютному ринку. Нацбанк, впровадивши валютні аукціони, розраховує,  що валюта, якої бракує , ввійде в Україну з експортом, - пояснює Баляш. -  Основою експортного бізнесу в Україна сьогодні є агропромисловість. Аграрії зібрали урожай і почали продавати його закордон. Валютна виручка повинна надійти в Україну протягом 90 днів. За рахунок цього з вересня спостерігається профіцит, він сягнув понад 0,8 млрд. дол. за цей період». 

Отож якщо валюта надходитиме в державу такими темпами, то попит покриватиметься. Якщо динаміка збережеться, то для того, щоб привести курс до ладу знадобиться близько трьох місяців. 

Олег Баляш вважає, що сьогоднішня ситуація нагадує фінансову кризу 2008 року. 

«Можна сміливо провести паралелі з 2008 роком. Тоді була аналогічна ситуація, курс долара  підскочив до 10 грн. Тобто курс  в осінній період почав стрімко рости, а за січень-лютий  відкотився на відмітку 8 грн. Сьогодні ми спостерігаємо аналогічні процеси», - роз’яснює банкір.  

Поки що зарано говорити на якій саме позначці стабілізується гривня. 

«До 20 грн. за долар курс не повинен дійти, це було би катастрофою для економіки. Пам’ятаю, в 2008 році , ми також попереджали, що 10 грн. за 1 дол.  – це буде непідйомна позначка. 20 грн. – це не червона, це вже чорна смуга. Якщо курс дійсно дійде до такої позначки, це призведе до чергової серії банкрутств банків», - висловлює побоювання Олег Баляш. 

Найбільше від падіння курсу гривні страждають компанії, що мають валютні кредити та є орієнтовані на імпорт.  Також це впливає на падіння життєвого рівня населення.

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.