Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

композитор

Вівторок, 25 листопада 2014, 12:47

У Львові пройде концерт пам'яті композитора Миколи Колесси

композитор

Пам'яті видатного українського музиканта присвячено концерт симфонічної музики 4 грудня, о 19:00 у Львівській обласній філармонії.

Про це інформує прес-служба філармонії.

Олександр Божик із Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під батутою Іллі Ступеля виконає скрипковий концерт Петра Чайковського – один із найвідоміших і водночас найвимогливіших до виконавця творів цього жанру. Мелодія тут перебуває в центрі уваги композитора, і партія соліста тримає на собі основну змістову вагу. Особливо витонченою є середня частина концерту, Канцонетта, у якій основна тема звучить як журлива народна пісня.

«Карнавальна» увертюра чеського класика Антоніна Дворжака, яка також прозвучить на концерті, має свій сюжет: «Самотній замислений подорожній в сутінках заходить у місто, де відбуваються святкування. Довкола – гра музичних інструментів, радісні вигуки людей, співи і танці». Втім, у певний момент оркестр «розступається» й звучить ліричний дует англійського ріжка і флейти (мимоволі спадає на думку написана пізніше Дев'ята симфонія), який розповідає про любовний епізод; урочисто-енергійний святковий настрій повертається у кінці увертюри.

У другому відділі прозвучить Симфонія № 41 «Юпітер» – остання симфонія Моцарта. Існує версія, згідно з якою Моцарт писав свої три останні симфонії як цикл – і таким чином «Юпітер» виконує функцію симфонії-фіналу цього циклу. Стиль пізніх творів Моцарта має характерну рису – поряд із життєрадісно-грайливим оптимізом з'являються філософські нотки, а музична мова збагачується поліфонічними засобами епохи Бароко – насамперед фугою. Не виняток і симфонія «Юпітер», у фіналі якої Моцарт з допомогою фугато підсилює емоційну насиченість завершального розділу.

 

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.