Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

птахи Львова

П'ятниця, 28 листопада 2014, 10:43

У Львові орнітологи розробили програму керуванням популяціями птахів

птахи Львова

Як покращити екологічне середовища міста за допомогою керуванням популяціями птахів обговорили під час громадських слухань Програми управління популяціями птахів у місті Львові.

 

Про це повідомляє Інформаційний портал депутатів Львівської міськради.

Зі слів, Андрія Галушки, начальника управління екології та благоустрою департаменту містобудування, ця програма передбачає впровадження європейських стандартів щодо збереження біологічного різноманіття у місті Львові та способи керування певними видами птахів.

У свою чергу, Ігор Шидловський, заступник декана біологічного факультету ЛНУ ім.І.Франка, зазначив, що ці проецеси доцільно застосовувати як у випадку їх охорони, та і в разі їхньої експлуатації. З його слів, перед науковцями постало три проблеми, які необхідно вирішити: підвищення щільності малих і таких, що зникають популяцій; втримання сталого рівня особин популяцій, які експлуатують; зниження щільності популяцій, які надмірно численні та швидко зростають.

На думку Ігоря Шидловського, однією з найгостріших проблем у Львові є значне збільшення чисельності голубів сизих. Це стало можливим завдяки тому, що городяни підгодовують їх. У зв’язку з цим, голуби заселяють все більші території міста, спричиняючи шкоду пам’яткам архітектури та переносячи небезпечні захворювання. Аби призупинити ці процеси, науковець закликав проводити активну просвітницьку діяльність в ЗМІ серед населення та розповів про закордонний досвід. Наприклад, в деяких європейських столицях пам’ятники захищають від птахів спеціальними невидимими сітками, а в аеропортах використовують акустичні системи, які їх відлякують.

Ігор Горбань, провідний науковий співробітник ЛНУ ім. І.Франкапояснив, що серед птахів є такі, які комфортно почувають себе в містах, не завдаючи шкоди людям, а є такі, яким затишніше в сільській місцевості. До прикладу, колонія граків, що оселилась біля пам’ятника Іванові Франку приносила більше шкоди, ніж користі. Тому важливо перенаправити птахів в інше місце, а також якомога далі перенести міське сміттєзвалище.

Окрім цього, в програмі управління популяціями птахів йдеться про збереження дуплистих дерев, в яких оселяються птахи, підтримку птахів у зимовий період, сприяння покращенню біологічного захисту насаджень каштана кінського та багато іншого.

Серед іншого, учасники громадських слухань виступили за обмеження насаджень тополь у місті та запропонували внести положення, за яким забудовник мав би висаджувати стільки дерев, скільки було зрубано під забудову того чи іншого об’єкту.

Із матеріалами громадського слухання можна ознайомитись на веб-сторінці Львівської міської ради www.city-adm.lviv.ua (рубрика «Громадські слухання»).

За детальнішою інформацією просимо звертатись у відділ громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 1, каб. 539, тел.032 297 57 6З

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.