Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

віза

unian.ua

Понеділок, 15 грудня 2014, 09:44

МЗС Польщі обіцяло українцям 5-річні візи, проте консульства це ігнорують, – журналісти

віза

Польське МЗС рік тому зобов’язало консульства і візові центри, щоб ті видавали українцям якомога більше п’ятирічних віз і широко пропагували таку можливість в українських ЗМІ

Однак на практиці це рішення Варшави не виконується, хоча є позитивні зрушення – заявляє польський журналіст Якуб Логінов , редактор порталу “Порт Європа” і власкор “Дзеркала тижня” у Кракові.

Після цього рішення дійсно відбулися зміни на краще, однак тільки частково. – Тепер після року від цього рішення можу сказати, що моя держава не дотримала слова даного українцям і нашим активістам. З одного боку дійсно дещо більше осіб отримує тепер візи дійсні 2-5 років, однак про масову видачу п’ятирічних віз, як це обіцяло МЗС, не ідеться. Скажу чесно – мені як поляку і польському громадянину – дуже соромно за таку ситуацію. Це щось незрозуміле – тисячі звичайних поляків організують акції допомоги Україні, офіційна Варшава заявляє про всебічну підтримку, а консулі моєї держави не виконують рішення свого ж начальника з МЗС у питанні п’ятирічних віз, внаслідок чого і надалі українцям легше поїхати без візи у ворожу Росію, ніж у дружню Польщу, яка створює незрозумілі проблеми – говорить Якуб Логінов.

Нагадаємо, що 5 років – це максимальний термін, на який громадянин України може отримати візу Шенген. Такі візи масово видають українцям консульства Словацької Республіки. Право до отримання п’ятирічної візи мають ті громадяни України, котрі мають позитивну візову історію, тобто досі отримали вже принаймні 3-5 віз Шенген, не порушили законодавства, не займалися контрабандою чи нелегальною працею і завжди поверталися з країн Шенгенського договору у терміні. При заявці на п’ятирічну візу потрібно виконати стандартні вимоги. За інформацією МЗС Польщі, особі, яка заявляє про 5-річну візу достатньо пред’явити стандартне запрошення на першу поїздку – навіть на декілька днів, однак потрібно зазначити, що в майбутньому і надалі заявник планує здійснювати подорожі до країн Шенген.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.