Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пам'ятник будьонівцям

http://busk2011.blogspot.com/

Понеділок, 15 грудня 2014, 12:30

На Бущині не знають, що робити з унікальним пам'ятником будьонівцям

пам'ятник будьонівцям

На Бущині ніяк не розберуться, до чийого відання належить унікальний 50-метровий радянський пам'ятник Першої кінної армії Будьонного.

У світі немає аналогу такій скульптурно-архітектурній пам'ятці, де будьонівці "на залізних конях рвуться у небо", пише Роман Матвіюк у "Буському порталі".

Пам'ятником довгий час опікувався Олеський комунгосп. Коні доглядав сторож. Уночі їх освітлювали прожекторами, знизу була мармурова стела, на якій лежали шапка, шабля і латунний напис. Зараз немає ні підствітки, ні прожекторів, місцеві зайди повиривали їх разом із землею.

Мармурову стелу із шаблею вкрали, добралися до коней. Почали розшивати мідну бляху. Міліція вже зловила одного злодія на гарячому, однак вандалізм над пам'ятником триває, бо сьогодні ніхто не хоче ним опікуватись.

Олеська селищна рада повідомила, що пам'ятник знаходиться на території Кутівської сільради, яка б мала ним перейматися. Однак спочатку вони заявили, що олеські коні на балансі сільради не стоять. Мовляв, архітектурною пам'яткою опікується Олеський замок. Але, як вказується у документах, і музей жодного відношення до пам'ятника Першої кінної армії Будьонного не має.

У грудні 2012 року Буська районна рада зверталася до управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА з проханням внести до Реєстру пам'яток місцевого значення - пам'ятника Першій кінній армії біля селища Олесько.

 

Райраді повідомили, що утриманням пам'ятки та прилеглої території має займатися селищна рада Олеська. 

Проте, як згадувалося, не Олеська селищна рада, а Кутівська сільрада має приймати рішення щодо долі пам'ятника. Але ще досі жодного рішення депутатами сільської ради, не прийнято. Тому, на черговій сесії Буської райради, голова райради Володимир Замроз запропонував, аби сільський голова села Кутів виніс це питання на сесії сільради, де повинні прийняти відповідне рішення.

На засіданні сесії лунали різні пропозиції щодо подальшої долі пам'ятника. Зокрема, було запропоновано демонтувати пам'ятник і віддати в музей тоталітаризму, а на його металевій конструкції побудувати пам'ятник Небесній сотні. Одні депутати висловили обурення щодо демонтування, оскільки пам'ятник є і залишається візитівкою Буського району, інші запропонували радянський пам'ятник продати, а отримані кошти спрямувати для українського війська.

Депутати обговорили різні варіанти, однак на спільному так і не зійшлися. Обговорення вирішили продовжити на наступній сесії райради.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.