Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

горова леся

калинець любомир

Субота, 7 березня 2015, 11:57

Пісні, що поєднали трудових мігрантів іспанської столиці з Україною

горова леся

1 березня у Мадриді виступила з концертом заслужена артистка України, член Спілки композиторів Леся Горова. 

Тож нехай жаліють ті, хто не прийшов на її концерти в Мадриді та Торрехоні-де-Ардос.

А на них, повірте, було що послухати й подивитися. Ті високі емоції, які співачка намагалася передати, відтворюючи атмосферу бойових дій на сході нашої країни, лягли на благодатний ґрунт в особі тих, хто все ж прийшов на виступ нашої краянки.

Кому, як не їй, годилося б це зробити, оскільки разом з чоловіком з перших днів Майдану перебувала, як мовиться, в епіцентрі подій, навіть у найсуворіші моменти. Її пісенні та поетичні твори надихали, підтримували, вселяли віру в серця щирих українських патріотів. Тому не дивно, що вона влилася в лави митців, які сформували «Народну філармонію» - проект, спрямований на духовну підтримку тих, хто зі зброєю в руках захищає рідну землю.

Пісні з концертної програми «Революція. Війна. Свобода», запропоновані Лесею, не могли не схвилювати, як і не могли не сподобатися Адже виходили вони від глибин її душі та серця. Як, зрештою, і її вірші, а також «підводки» до кожного номера, які артистка так майстерно та щиро намагалася донести до глядацької аудиторії.

А ще запам’яталися дуже цікаві душевні епізоди, які, безумовно, прикрасили концерт. Зокрема, ремарка Лесі про перебування в залі її землячки-заробітчанки із Золочівщини Лесі Ганчук. Чи веселі бувальщини, пов’язані з бабцею співачки,  мешканки села Богутин Золочівського району, де, власне, минули дитячі роки її внучки. Не забудьмо і про віршований «монтаж» у виконанні Лариси Сухович і вихованців культурно-освітнього центру «Дивосвіт» з Алькоркона. Крім цього імпровізований номер артистки з малесенькою Яною Сковрінок-Климусь, який став «родзинкою» програми. Навіть збір пожертв на потреби АТО, проведений дівчатами в українському вбранні, був не лише доречним, але й неординарним.

І все ж «зіркою» цього дійства була, ясна річ, Леся Горова. Неспроста, мабуть, за версією інтернетівського видання «Надсегурська Україна», що готується у Валенсії, їй присвоєно титул «Найрідніша співачка та композитор для української громади Іспанії». А диплом лауреата було вручено під час її благодійного виступу в Барселоні 25 лютого.

Уже після концертної програми в Мадриді вдячні глядачі піднесли Л. Горовій букети квітів і пам’ятні подарунки.  Відбувся також і обмін думками, до якого долучилася ще й  інша гостя, яка прибула разом з Лесею. А саме голова секретаріату Товариства зв’язків з українцями за кордоном "Україна-світ" Алла Кендзера.

Любомир КАЛИНЕЦЬ з Мадрида спеціально для ВАРІАНТІВ

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.