Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Фінанси

www.briz15.com

П'ятниця, 22 червня 2012, 12:35

Кількість банкоматів на українських вулицях може зменшитися

На сьогоднішній день, банківські установи всерйоз задумалися над тим, щоб зменшити кількість банкоматів на вулицях України.

Причиною такого рішення стала широко розрекламована компанією VISA «акція» по зниженню для Україні міжбанківських комісій за переведення в готівку коштів по «чужим» картам, а саме ставка interchange за зняття готівки. Як виявилося, такий експеримент не має нічого спільного з турботою про зниження тарифів для клієнтів.

Раніше, за зняття 200 грн. (середня сума зняття по «чужий» карті) український банк - власник банкомату отримував 5 грн. комісії, що було приблизно на рівні собівартості послуги, тепер же ця цифра зменшилася до 3 грн. Навряд чи варто говорити, що для безперебійної роботи мережі необхідні інкасація банкомату, витрати на обслуговування, зв'язок і постійно зростаючу орендну плату. Тепер же, після зниження міжбанківських комісій за картками VISA, банки будуть отримувати за зняття готівки з карт менше собівартості і банкомати працюватимуть у збиток.

«Операції зі зняття готівки в банкоматах є для нас майже не прибутковими. Тепер же вони стають і зовсім збитковими, – розповідає заступник голови правління найбільшого українського банку «ПриватБанк» Олег Гороховський.

«Крім того, ця зміна знищує результати довголітньої роботи великих банків і уряду, які прищеплювали платіжну культуру українців. Тепер пластикова карта знову стане не більше ніж доступом до готівки, а рівень операцій з оплати товарів і послуг почне знижуватися і досягне рівня десятирічної давності», – каже О. Гороховський.

На думку опитаних українських банкірів, рішення VISA про адміністративне зниження комісій в Україні виглядає дуже дивним і зовсім необґрунтованим експериментом, оскільки в сусідній Росії, де, до речі, розташований регіональний офіс VISA, комісії ніхто не планував знижувати.

Джерело: ТСН

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.