Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

7dniv.info

П'ятниця, 19 червня 2015, 10:26

Нардепи прийняли закон про місцеві вибори

Верховна Рада

Верховна Рада ухвалила в 1 читанні законопроект про місцеві вибори, згідно з яким обласні, міські і районні ради обиратимуть за пропорційною системою з відкритими списками.

Вчора, 18 червня, на сесії Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №2831-3 "Про місцеві вибори".

Цей законопроект у четвер підтримав 271 народний депутат.

Законопроектом передбачається, що при виборах депутатів сільських, селищних рад збережеться чинна на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі.

Вибори міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) проходитимуть за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. А при обранні сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голів, сільських старост – за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Також законом пропонується чітко встановити кількісний склад місцевих рад, який визначатиметься ЦВК до початку виборчого процесу. Мінімальна кількість депутатів ради – 10 при чисельності виборців до 500, максимальна – 80 депутатів при чисельності виборців понад 1,5 млн.

Тривалість виборчого процесу буде 50 днів.

Щодо висування кандидатів на вибори, то від однієї політичної сили можна виставити лише 2 кандидати у кожному територіальному окрузі. 

Голосування відбуватиметься за допомогою бюлетеня, в якому зазначені назви місцевих організацій партій та прізвище кандидата, висунутого від цієї партії. У разі, якщо реєстрацію кандидата, висунутого в територіальному окрузі, скасовано, виборець має змогу проголосувати за місцеву організацію партії, яка його висувала. Голос виборця вважається одночасно голосом за місцеву організацію партії та за кандидата, висунутого партією у цьому територіальному окрузі.

Виборчий бар'єр – 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, та 7% - для виборчих блоків місцевих організацій партій.

Нагадаємо, 16 червня депутати львівської облради звернулися до Президента України та Верховної Ради щодо ситуації із законами про місцеві вибори.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.