Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Олег Баляш

П'ятниця, 3 липня 2015, 14:37

Новий закон про реструктуризацію валютних кредитів серйозно вдарить по банківській системі – Баляш

Олег Баляш

Член спостережної ради ОКСІ Банку Олег Баляш вважає, що закон «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті» може привести до поглиблення банківської кризи в Україні. 

«Немає жодного сумніву, що закон «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті» легалізовує завідомо збиткову операцію для банків. Він означає, що банки беруть гривню по 20-25%, а після проведення реструктуризації отримують оплату по 11-15%. Це серйозно вдарить по і без цього серйозно хворій банківській системі»,  – заявив він у коментарі Варіантам

Баляш пояснює, що цей закон порушує баланс між кредитним і депозитним портфелем банків.

«Ухвалюючи будь-які закони, ми повинні розуміти що банки не видають свої гроші. Банки виступають посередниками між, з одного боку, клієнтами, які довіряють йому свої гроші на певних умовах, а з другого  – також клієнти, які позичають в банку гроші на свої потреби. За будь-яких обставин потрібно зберігати баланс між кредитним і депозитним портфелем. Цей же закон порушив баланс  на користь позичальників», – пояснює член спостережної ради ОКСІ.

Експерт висловлює сподівання, що президент Порошенко не підпише закон, який безпідставно порушує права частини громадян на користь інших. А також пропонує, щоб держава та Нацбанк долучились до вилучення проблеми реструктуризації  валютних кредитів, виданих населенню.

«Це не означає, що мені байдужі проблеми людей, які в умовах інфляції потрапили в складну ситуацію і сьогодні не можуть сплатити валютні кредити. Однак вважаю, що відповідальність за це несе держава, а не комерційні банки. Тому бачу вихід із ситуації в  іншому. Оскільки курс долара встановлює Національний банк, а інфляцію спричинила політика уряду, то саме державні банки повинні взяти на себе реструктуризацію валютних кредитів. Звісно, комерційні банки не залишаться осторонь цього процесу і готові співпрацювати з державою в цих питаннях», – наголосив Олег Баляш.

Нагадаємо, 2 липня Верховна Рада прийняла закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.