Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Роман Брезіцький

Вівторок, 7 липня 2015, 10:19

Львів переріс статус «міста обласного значення» – Брезіцький

Роман Брезіцький

Брезіцький проти того, щоб зробити Львів одним із семи чи шестиповітових центрів в Україні, як запропоновано у проектах адміністративно-територіального устрою.

«Вважаю, що Львів вже давно переріс статус «міста обласного значення», він повинен мати вищий статус, ніж є зараз. В проектах адміністративно-територіального устрою, які сьогодні запропоновані для обговорення, йдеться про те, що Львів має стати одним із семи чи шестиповітових центрів. Тобто другий рівень місцевого самоврядування, котрий буде формуватись на умовному рівні районів.

Повіти матимуть набагато менше функцій, ніж мають райони, і зараз багато експертів вписують Львів як центр львівського повіту на рівні із Бродами, Червоноградом, котрі ймовірно стануть центрами повітів.

На мою думку, це несправедливо. Я б хотів, щоб галичани перестали мислити «містечковими» підходами, і впевнено жартувати, що Львів – це велике село в Пустомитівському районі, а навпаки, розуміли, що живуть у статусному місті. Я прогнозую, що це змінить на краще поведінку безпосередньо мешканців Львова, що вплине на його розвиток. Бо ми творимо наше місто, а не навпаки», – зазначив у своєму інтерв’ю для Гал Інфо, громадський діяч, експерт – волонтер офісу реформ на Львівщині Роман Брезіцький.

«Львів – місто, яке генерує ідеї, генерує цінності, котре є основою для певних україноцентричних витоків, націєтворення загальноукраїнського масштабу. Львів повинен мати умовний «під – столичний» рівень. Тому наше місто не повинно бути центром повіту в рамках децентралізації, Львів повинен мати вищий статус – це може бути «місто – мегаполіс», «місто – мільйонник», «велике місто», що необхідно закріпити на законодавчому рівні.

При тому Львів надалі лишиться центром області, яка згідно нових термінів «децентралізації» перейменується у – регіон. Цей статус не повинен робити окремих території, а лише додати повноваження до існуючих.

Зокрема у Львові можуть бути присутні офіційні дипломатичні представництва, проводитись заходи загальнодержавного рівня, наявні урядові телекомунікації із столицею та іншими ключовими держустановами, створений, можливо на базі існуючої ТРК, міський телерадіоканал. Ці міста повинні отримати ширші можливості щодо створення вільних економічних зон в залежності від своєї специфіки. Ці міста повинні мати окремі програми у Державному фонді регіонального розвитку, на фінансування стратегічних проектів державного значення», – розповів Роман Брезіцький.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.