Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пам’ятник Юрію Вербицькому

Середа, 26 серпня 2015, 15:18

Відкрили пам’ятник героєві Небесної Сотні, львів’янину Юрію Вербицькому

пам’ятник Юрію Вербицькому

До 24-ї річниці від Дня Незалежності в селі Гнідин на Київщині відкрили пам’ятник герою Небесної Сотні, львів’янину Юрію Вербицькому.

Про це повідомив народний депутат України Ігор Васюникна своїй сторінці у Фейсбуці.

Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 23 серпня. Монумент постав на місці, де торік знайшли закатованого активіста. Його автором став відомий скульптор Микола Крижанівський. Робота над монументом тривала два місяці.

Юрія Вербицького увіковічнили в образі ангела з переламаним крилом. За словами автора скульптури, янгол має навіть риси обличчя Юрія Вербицького – ніс та бороду.

«Це – символ боротьби і святість людського духу. Найкраще підійшов образ янгола з перебитим крилом. Із барикад він піднімається над землею і демонструє устремління до вищого: неба і світла. Це людина-воїн. Над головою матиме німб, що нагадуватиме шолом», – зазначив Микола Крижанівський.

Встановлення пам’ятника Юрію Вербицькому зініціювали школярі, підтримала громадськість села, а до збору коштів долучилось чимало небайдужих людей зі всієї України. Збір коштів організував комітет громадської ініціативи «Вшануймо Героїв!» села Гнідин.

«Приємно, що наш проект фінансово підтримало і Львівське товариство в Києві, зокрема його голова Іван Васюник та народний депутат Ігор Васюник», – повідомив член організаційного комітету Василь Галатенко.

«Це пам’ятник сильному духом та непересічному українцеві. «Забойщик» – так, за словами його колеги Мар’яна Нищука, Юрія називали колеги-альпіністи за те, що проходив першим найскладніші ділянки маршруту під час сходжень на вершини. Так і в житті – він був першим з тих, хто поїхав на Майдан і віддав життя за Україну. Цей чоловік заслуговує, щоб про нього і ще про багатьох, хто загинув за Україну, за нас, пам’ятали наступні покоління», – написав Ігор Васюник на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зазначимо, минулого року у Львові в пам’ять про Юрія Вербицького на фасаді львівської школи № 27, де навчався Юрій, відкрили меморіальну дошку. Згодом цій школі присвоїли його ім’я. Окрім того іменем закатованого під час Революції Гідності Юрія Вербицького назвали сквер на вул. Коломийській, 15.

Нагадаємо, 20 січня, під час подій на Майдані, Юрія Вербицького викрали, а вже за два дні його знайшли мертвим зі слідами катування в околицях села Гнідин Бориспільського району Київської області. Винуватців досі не покарали.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.