Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

расизм

1044.org.ua

Понеділок, 9 листопада 2015, 15:58

В Україні неефективно розслідують етнічне та расове насильство

расизм

В Україні неефективно розслідують етнічно та расово мотивованого насильства

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"За перші десять місяців 2015 року мережа "Ініціатива різноманітності" зафіксувала десять випадків насильницьких дій із підозрою на расову мотивацію, внаслідок яких постраждали 17 людей. Серед них 13 іноземців із Нігерії, Гани, Йорданії, Сирії, Афганістану, Демократичної Республіки Конго, а також громадяни України таджицького та єврейського походження, мусульманського віросповідання і зі змішаним походженням", – повідомила на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" експерт з питань протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні Яна Салахова.

За її словами, ці випадки було зафіксовано в чотирьох містах: по чотири - у Києві та Харкові, два - у Дніпропетровську й один - в Одесі.

Я.Салахова зазначила, що дев’ять постраждалих звернулися до міліції, одну справу було закрито. Інші постраждалі відмовилися звертатися до правоохоронців. Вона зазначила, що лише один із задокументованих випадків містить у кваліфікації справи мотив ненависті.

"Головною особливістю таких злочинів є те, що нападник виражає свою нетерпимість не лише стосовно конкретної людини, скільки до всієї спільності таких людей з огляду на їхні характеристики", – наголосила експерт.

Співкоординатор групи моніторингу прав національних меншин в Україні Тетяна Безрук зазначила, що ситуація з проявами антисемітизму в Україні є відносно стабільною. "За попередніми даними Групи моніторингу прав національних меншин в Україні, в 2015 році було зафіксовано лише один випадок фізичного насильства з мотивів ненависті, під час якого використовувалася антисемітська риторика", – сказала вона.

Група моніторингу зафіксувала 13 випадків антисемітського вандалізму в Києві, Одесі, Івано-Франківську, Миколаєві, Полтавській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Зокрема, в Києві з січня по вересень 2015 року було здійснено шість актів вандалізму стосовно меморіалу "Менора" у Бабиному Яру.

Водночас, за словами Т.Безрук, антисемітизм став одним із ключових пропагандистських кліше в окупованій Донецькій і Луганській областях. "Керівники самопроголошених невизнаних республік керуються антисемітською риторикою під час коментування діяльності перших осіб української влади", – зазначила вона.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.