Новини

Економіка

продукти харчування

продукти харчування

zakarpattya.net.ua

На Львівщині на 4,2% зросли ціни на овочі

Середа, 11 листопада 2015, 12:01

У жовтні, порівняно з вереснем цього року, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищились на 0,3%.

Про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.

Загалом індекс інфляції становив в Україні – 98,7%, у Львівській області – 97,4%.

Найбільший приріст цін спостерігався на молоко, сир та яйця – у цілому на 5%. Молоко подорожчало на 6,4%, яйця – на 6,3%, сметана – на 5,2%, сир і м’який сир – на 3,1%, кисломолочна продукція – на 1,9%.

Овочі подорожчали у середньому на 4,2%.

Найбільше зросли ціни на помідори (на 42,4%), цибулю ріпчасту (на 34,5%), огірки (на 31,7%), баклажани (на 21,9%), перець солодкий (на 16,9%), часник (на 8,8%) та моркву (на 7,4%). Водночас, спостерігалось зниження цін на капусту пекінську – на 13,2%, капусту білокачанну – на 8,9%, гриби свіжі – на 3,4%, пасту томатну – на 3%, гриби консервовані – на 2,8%. Ціни на картоплю залишились майже на рівні попереднього місяця.

Цукор та солодощі стали дорожчими загалом на 3,8% за рахунок зростання цін на цукор – на 8,8%, шоколад – на 2,9%, кондитерські вироби з цукру – на 1%.

У середньому на 0,5% зросли ціни на хліб і хлібопродукти. Найбільше подорожчала крупа гречана (на 5,8%). Дещо здорожчали кондитерські вироби з борошна (на 1,1%) та хліб (на 0,6%). Водночас, у межах 0,4–4,3% здешевіли рис, крупи манні, борошно пшеничне, макаронні вироби, пшоно.

Серед товарів групи жирів подорожчали: спреди – на 5,7%, масло вершкове – на 3,8%, сало – на 1%. Разом з тим, на 2,4% подешевшала олія соняшникова.

М’ясо та м’ясопродукти стали дешевшими у середньому на 1,4% за рахунок зниження цін на свинину – на 8,1%, субпродукти курячі – на 4,2%, фарш м’ясний – на 2,9%, яловичину – на 1,2%. Разом з тим, субпродукти яловичі подорожчали на 4,9%, ковбаси варені вищого ґатунку – на 2,6%, філе куряче – на 1,3%.

Риба та рибопродукти подешевшали загалом на 3,6%. Зокрема, оселедці стали дешевшими на 4,9%, риба жива, охолоджена – на 4,7%, риба морожена –на 3,9%, кілька солона – на 2,4%, філе мороженої риби – на 1,5%.

На 5,2% знизилися ціни на фрукти. Найбільше подешевшали лимони (на 28,2%), ківі (на 25,2%), яблука (на 9,1%). У межах 1,6–5% здешевіли сухофрукти, апельсини, мандарини. Разом з тим, подорожчав виноград (на 8,8%) та банани (на 7,3%).

На 3,5% подорожчала сіль, на 1,6% – кава. Мінеральні та джерельні води подешевшали на 6,7%.

Алкогольні напої подорожчали у середньому на 1%, тютюнові вироби подешевшали на 0,6%.

Нагадаємо, у вересні, порівняно з серпнем цього року, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищились на 1,2%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.